Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Червня 2022

Школи отримали рекомендації, як облаштувати укриття

Як повідомляє Освіта.ua, керівники закладів освіти отримали рекомендації щодо організації укриттів цивільного захисту педагогів, учнів і студентів.

Рекомендації розробила Державна служба України з надзвичайних ситуацій, аби привести фонд захисних споруд у готовність до використання. Ось кілька рекомендацій:

  • Відповідно до документа, укриття мають розміщуватися у підвальному або цокольному поверхах, а за умови наявності огороджувальних будівельних конструкцій – на першому поверсі будівлі.
  • Укриття мають бути забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації, мати примусову або природну вентиляцію. Якщо відсутні водопостачання і каналізації, мають бути окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот.
  • Має бути не менш ніж два евакуаційні виходи, один з яких може бути аварійним. У споруді подвійного призначення або найпростішому укритті місткістю менш як 50 осіб допускається наявність одного евакуаційного виходу.
  • Через приміщення, призначені для перебування дітей, не мають проходити водопровідні та каналізаційні магістралі.
  • В укритті має бути рівна підлога, придатна для встановлення лав, нар, інших місць для сидіння та лежання.
  • Висота приміщень має становити не менше 2 м. Допускається не менше 1,8 м, якщо це було передбачено проєктною документацією.
  • Місткість споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів обраховується з розрахунку: 0,6 кв.м площі основних приміщень на одну особу.
  • Обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервного перебування в них людей впродовж не менше 48 годин.
  • Найпростіші укриття забезпечуються місцями для сидіння або лежання, місткостями з питною водою, контейнерами для зберігання харчових продуктів, резервним штучним освітленням, первинними засобами пожежогасіння, засобами надання медичної допомоги, засобами зв’язку й оповіщення, шанцевим інструментом.

До того ж заклади освіти зможуть використовувати як укриття приміщення інших суб’єктів господарювання. Такі захисні споруди мають бути розміщені на відстані до 100 м від закладу освіти.

Фото: автор – monkeybusiness, Depositphotos


Обговорення