Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Січня 2019

Школи забезпечуватимуть е-підручниками – уряд затвердив новий порядок

Тепер школи забезпечуватимуть не тільки паперовими, а й електронними підручниками.

Уряд ухвалив новий “Порядок забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників”, повідомили на сайті МОН.

“У законі “Про освіту” ми вперше передбачили, що держава гарантує безоплатне забезпечення не лише паперовими, а також електронними підручниками. Тепер уряд ухвалив порядок, яким визначається конкретний механізм цього. Причому, я хочу наголосити, що йдеться і про електронні версії паперових підручників, у форматі pdf, і про власне електронні підручники та підручники з аудіосупроводом”, – пояснила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич.

Тепер підручниками забезпечуватимуть не лише школи та заклади профосвіти, а й коледжі та технікуми. Педагоги також отримуватимуть навчально-методичну літературу.

До того ж, тепер розраховуватимуть наклад підручників за новою процедурою. У міністерстві переконують, що новий механізм більше прив’язаний до реальних потреб та розраховуватиметься на найбільшу кількість учнів на 5-річний період використання підручника. Так, підручники видаватимуть:

  • один раз на 5 років з розрахунку 120% відповідно до потреби;
  • для учнів з особливими освітніми потребами з розрахунку 160% від їхньої прогнозованої кількості.

Окрім того, тепер передбачено формування резервного фонду підручників. Завдяки цьому, зокрема, забезпечуватимуть потреби закордонних українців:

  • з української мови та літератури до 1000 примірників;
  • з інших предметів українською мовою до 300 примірників кожної назви;
  • серії “Шкільна бібліотека” до 500 примірників з кожної назви.

Доступ до е-підручників учні та вчителі отримуватимуть через Національну освітню електронну платформу. За словами Гриневич, уже майже готове ядро платформи.

Нагадаємо, до 1 березня вчителі отримають нову методичку з відбору підручників на конкурсі.

Також зараз триває конкурс підручників для 6 та 11 класів. Педагоги відбиратимуть підручники з 12 до 24 березня, тобто за новою методичкою.

Фото: автор – mohamed_hassan, Pixabay


Обговорення