Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Березня 2023

Школярі з Тернопільщини сконструювали велогенератор, щоб освітлювати укриття

У Волинському ліцеї імені Нестора Літописця (село Підлісці Кременецького району Тернопільської області) учні разом з учителями створили велогенератор. Для цього використали двигун від пральної машинки й велотренажер.

Історію створення альтернативного джерела електроенергії для шкільного укриття розповіло “Суспільне”.

Над генератором працювали кілька учнів старших класів і вчитель інформатики Віктор Білосевич.

Ідея сконструювати подібний пристрій виникла з необхідності освітлювати укриття під час вимкнень електрики. Також від велогенератора можна зарядити телефон. Працювали над приладом тиждень. “Це могло б бути значно швидше, але все виконували методом проб і помилок, тому була певна кількість невдач”, – зізнався одинадцятикласник Денис Мороз.

Двигун від пральної машини використали тому, що він може генерувати струм, якщо його обертати, а не лише виконує механічну роботу, коли заживлений. З двигуна прибрали ті деталі, які забезпечують власне прання, прикріпили з одного боку лопатки для балансу.

“Ротор і статор досить тяжкий. Ззовні крутиться ротор, щоб була більша швидкість обертання магніту навколо провідника. Діаметр на шківу орієнтовно 15, на роторі приблизно 30. Тобто, у два рази збільшується швидкість обертання. Це дає більшу силу струму”, – пояснив учитель.

Під час того, як крутяться педалі, магніти у двигуні теж обертаються й утворюють струм. “Струм направляється в конденсатор. Це – невеличкий акумулятор, який далі переходить у плату. Вона вирівнює енергію і передає в резистор. Через резистор постійний струм постачається в лампочку. Оскільки ми вирішили взяти ще й розетку, то для неї потрібен змінний струм. Покликавши нашого електрика Володимира Михайловича, розробили схему з різних матеріалів, щоб утворити змінний струм, який надходить в розетку”, – розповідає одинадцятикласник Андрій Яворський.

Велогенератор й учасники проєкту

Як розповів третій учасник проєкту, десятикласник Назар Голуб, школярі вже почали працювати над новою ідеєю: “Плануємо також зробити вітрогенератор, який буде підсвічувати на даху ініціали нашого закладу, Волинського ліцею імені Нестора Літописця. … Вирішуємо, якою буде його конструкція й розміри”.

Читайте також: “Бучанські школярі назбирали 117 тисяч гривень на дрон і далекомір для ЗСУ”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення