Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Квітня 2023

Штрафи та увʼязнення за прогули: чому в країнах ЄС та Великій Британії шкільна освіта – це відповідальність учнів і батьків

І школа, і родина мають відповідати за те, щоб дитина здобула освіту, – це прописано у відповідних законах. Служба освітнього омбудсмена підготувала дослідження обов’язків батьків щодо здобуття дитиною освіти за кордоном.

Із повним матеріалом можна ознайомитися на сайті Служби освітнього омбудсмена.

Тема відповідальності за освіту дітей набула актуальності зараз, коли частина сімей через повномасштабну війну вимушено перемістилася за кордон.

У більшості країн, куди виїхали українські діти, навчання в школі є обов’язковим. Якщо ж батьки не забезпечують здобуття освіти для своєї дитини, на них накладають жорсткі санкції.

Водночас у тих країнах, де для наших дітей освіта у країні перебування не є обов’язковою, замислилися над тим, чи навчаються всі діти в українських школах. Зокрема, міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек повідомив, що “минулого року в Польщі перебувало близько 700 тисяч українських дітей, 200 з них вступили до польських шкіл, а 500 тисяч були в дистанційній українській системі. Навіть Україна не в змозі цього порахувати. І така ж ситуація у Словаччині, Литві чи інших країнах, де є біженці та діти українських біженців“. За словами міністра, у Польщі навчається 187 тисяч дітей, що менше, ніж торік, адже частина сімей повернулася в Україну (або переїхала до інших країн). Але 200-300 тисяч українських дітей залишаються поза системою освіти. Через цю ситуацію Польща планує ввести обов’язкове навчання в польських школах.

Зазвичай за кордоном школа з’ясовує причини відсутності дитини на навчанні, розробляє різні обов’язкові заходи для попередження прогулів, якщо ж дитина продовжує прогулювати, то на батьків (якщо дитині менше ніж 14 років) або на учнів (старших від 14 років) накладають суттєві штрафи. Розмір штрафів у перерахунку на гривні становить від 40 до 400 тисяч. Наступне покарання за нездобуття освіти – громадські роботи, в’язниця, позбавлення батьківських прав.

Служба освітнього омбудсмена проаналізувала досвід інших країн (Польщі, Німеччини, Естонії, Швеції, Великобританії, Франції) щодо повернення дітей до навчання й покарання батьків.

Польща

Згідно зі статтею 4 Закону про неповнолітніх, систематичні прогули занять у школі або професійно-технічному закладі свідчать про загрозу “деморалізації”, і така ситуація надає право владі на втручання й використання виховних заходів для підтримки дитини.

У Польщі існує поняття обов’язкових вимог щодо освіти перед учнями та батьками, а їх невиконання – це невідвідування без поважних причин протягом одного місяця не менше ніж 50% занять. Через це учень може бути не атестованим з одного або кількох предметів.

Також через невідвідування закладу освіти можуть розпочати виконавче провадження в адміністративному порядку і накласти штраф.

Розмір штрафу визначають залежно від обставин. Він може становити від 10 000 злотих (орієнтовно 86 100 грн) і до 50 000 злотих (430 500 грн).

Також у разі тривалої відсутності учня в школі або незарахування його до закладу справа може бути передана до сімейного суду, який зобов’язаний змусити батьків або законних представників відправити дитину до школи.

Німеччина

Шкільна освіта в Німеччині є обов’язковою, термін навчання залежить від федеральної землі (принаймні до 9 або 10 класу). Той, хто регулярно не приходить на уроки, вважається таким, що покинув школу.

Незалежно від причин, які призвели до відмови від навчання в школі, це адміністративне правопорушення, яке карають штрафом від 1000 (орієнтовно 40 380 грн) до 2500 євро (100 950 грн).

Якщо дитині до 14 років, штраф сплачують батьки, якщо більше – сам учень або учениця.

Крім того, у Німеччині існує поняття “пасивна відмова від навчання”, за яку передбачена відповідальність. Ідеться, зокрема, про такі форми саботування навчання:

  • учень або учениця фізично присутні, але участі в уроці не беруть;
  • учень або учениця, які покинули школу, займаються іншою діяльністю;
  • учень або учениця рішуче й послідовно зривають уроки.

Якщо учень має кілька прогулів без поважних причин, школа розпочинає штрафну процедуру. Кожна школа розробляє власний документ щодо конкретних дій у разі прогулів – від попередження учня до накладення штрафу. Зазвичай після першого дня відсутності в школі без попередження або вибачення вчитель викликає учня або його законних представників і запитує про причини відсутності. Виклик записують у класний журнал.

Після трьох днів відсутності без поважних причин, навіть якщо пропуски не є послідовними (тобто це можуть бути окремі три дні прогулів у різний час), учню буде надіслано письмове нагадування.

Якщо є ще три дні пропуску без поважних причин, класний керівник або адміністрація школи можуть надіслати повторне нагадування.

Якщо загалом є десять невиправданих днів пропуску (в окремих землях – п’ять), адміністрація школи повідомляє про це відповідні служби, що призводить до накладання штрафу.

Якщо учень не сплатить штраф, то суд накладає покарання щодо громадських робіт, а заробленими коштами з цієї роботи учень має заплатити штраф за пропуски уроків у школі. Розрахунок за роботу – 5 євро за відпрацьовану годину, тобто за штраф у 100 євро учень повинен виконати 20 годин соціальної роботи. Якщо учень відмовився від роботи – на нього можуть накласти покарання – арешт, зокрема у вихідні дні.

Естонія

Усі діти зобов’язані відвідувати школу після досягнення 7 років (до 1 жовтня поточного року) й до отримання основної освіти або досягнення 17 років. Батьки зобов’язані створити учню/учениці сприятливі умови вдома та передумови для участі в навчанні. Батьки також повинні співпрацювати зі школою, наприклад, переконатися, що школа має їхню актуальну контактну інформацію, ознайомитися з документами, що регламентують шкільне життя, тощо.

Учень/учениця має право і зобов’язаний/а виконувати навчальні завдання, брати участь у заняттях, передбачених розкладом дня школи або індивідуальним навчальним планом.

Відсутність на навчанні допускають лише з поважних причин. Школа оцінює, чи можна вважати причини відсутності на заняттях поважними. Батьки зобов’язані повідомити школу про відсутність учня в перший день. Якщо на другий день відсутності дитини в школі батьки не повідомили про причину пропуску, школа зобов’язана зв’язатися з батьками. Якщо батьки не повідомили школу про відсутність учня і школа не може з’ясувати причину, школа повідомляє про це муніципальній або міській адміністрації за місцем проживання учня не пізніше, ніж наступного дня після закінчення уроку. Місцева влада зобов’язана організувати заходи для з’ясування причин невиконання та забезпечити виконання шкільного обов’язку.

Відповідно до Закону про основні школи та гімназії, батьки, які не виконують шкільні обов’язки, можуть бути покарані штрафом до 200 одиниць, тобто штрафом до 12 000 крон (орієнтовно 30 000 грн), або громадськими роботами. Якщо школа не може зв’язатися з батьками або якщо заходи школи (бесіди, перебування після уроків) не дають результату, школа звертається до муніципалітету, який, своєю чергою, може звернутися до комісії у справах неповнолітніх. Порушенням закону, тобто невиконанням обов’язку навчатися у школі, вважається відсутність на 20% уроків протягом одного навчального семестру.

За згодою одного з батьків накладене на нього стягнення може бути замінено громадськими роботами, навчанням або заняттями з дитиною. Зайнятість на громадських роботах складає 10-50 годин у вільний від роботи та навчання час. Плата за громадські роботи відсутня. Якщо батьки ухиляються від громадських робіт, накладений на них штраф буде стягнений у примусовому порядку.

Велика Британія 

Тут відсутність учня в школі може бути виправдана лише хворобою та лікарняним (довідкою). Батьки можуть просити відпустити дитину з занять, наприклад, за сімейними обставинами, але рішення про те, чи відпустити дитину та на який термін, ухвалює директор закладу.

За будь-яку відсутність без поважних причин карають. Найпоширенішим покаранням є штраф, який становить 60 фунтів стерлінгів (2750 грн) – він збільшується до 120 фунтів стерлінгів (5500 грн), якщо перший штраф не буде сплачено протягом 21 дня. Якщо гроші не виплачують протягом 28 днів, батьків притягують до кримінальної відповідальності. Тоді штраф може зрости до 2500 фунтів стерлінгів (114 000 грн). Суд також може засудити батьків до громадських робіт або навіть до позбавлення волі на 3 місяці.

Франція

У Франції освіта є обов’язковою для дітей від трьох до шістнадцяти років, які проживають на території Франції, незалежно від їхньої національності.

Дитина повинна відвідувати уроки, заплановані в її розкладі, якщо вона не має відпустки. Коли дитину записують до школи, батьків знайомлять з правилами внутрішнього розпорядку, які вони повинні підписати.

Невідвідування уроків допускають з таких причин:

  • хвороба дитини (або когось з її родичів, якщо він потенційно заразний);
  • важливі події в родини (весілля, похорон тощо);
  • перешкода, викликана аварією під час транспортування;
  • коли дитина вимушена поїхати зі своїми законними представниками (поїздка не під час шкільних канікул);
  • інша причина за погодженням із керівництвом школи.

Батьки повинні повідомити про відсутність дитини в школі незалежно від причини.

Якщо дитина відсутня в школі, учитель негайно повідомляє про це адміністрації школи й зв’язується з батьками, щоб з’ясувати причину цієї відсутності. Усі прогули дитини фіксують у файлі. У разі повторних пропусків директор школи зв’язується з батьками.

Після чотирьох невиправданих пропусків протягом місяця директор школи скликає виховний колектив, учителі досліджують причини прогулів. Батькам пропонують різні заходи для врегулювання ситуації у відповідному документі, який батьки повинні підписати. Якщо після заходів прогули продовжуються, директор школи повідомляє відповідні органи про ситуацію, і батькам надсилають документ про зобов’язання та ризики покарання. Якщо прогули продовжуються і після цього, до роботи залучають прокуратуру, а на батьків накладають штраф у розмірі 135 євро.

Якщо прогули загрожують здобуттю освіти, батькам загрожує 2 роки в’язниці та штраф у розмірі 30 000 євро.

Якщо поліція виявить дитину на вулиці, у театрі чи громадському місці у навчальний час, її негайно доставлять до школи, де вона зареєстрована.

Швеція

На батьків покладають відповідальність за відвідування дитиною школи та її навчання, тобто виконання дитиною своїх шкільних обов’язків.

Якщо учень або учениця не може прийти до школи через хворобу або з іншої причини, батьки повинні якомога швидше повідомити про це школу. Учень, якому виповнилося 18 років, може сам повідомити про відсутність у школі.

За відсутності дитині в школі відбувається розслідування за участі учнів та батьків, розробляють різні заходи для уникнення прогулів. Батьки зобов’язані реалізувати всі розроблені заходи. Також на батьків можуть накласти штраф та інші стягнення.

Якщо прогули продовжуються, а батьки не в змозі гарантувати відвідування школи й навчання дитини, місцевий муніципалітет може доручити іншій людині виконувати обов’язки опікуна.

Читайте також: “Участь батьків у навчанні дітей збільшилася із повномасштабною війною – дослідження”.

Зображення: Служба освітнього омбудсмена


Обговорення