Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Червня 2024

“Скасували морально застарілі норми”: що змінилося в медоглядах для учнів та дошкільнят для зарахування до закладів освіти

Як повідомило Міністерство охорони здоровʼя, відтепер не потрібно сидіти в чергах, аби дитину оглянули декілька лікарів і отримувати довідки різної форми. МОЗ затвердило уніфіковану форму довідки, яка видається сімейним лікарем, для вступу дитини до будь-якого закладу освіти – це довідка № 086/о “Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)”.

Такі зміни регламентовані наказом №1351 від 25.07.2023 “Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку”.

[У МОЗ додали, що довідки, видані до 1 жовтня 2023 року будуть дійсні впродовж року. Та наголосили, що дитина може пройти медобстеження в будь-який зручний час, не чекаючи завершення навчального року або початку літа. Результати обстеження чинні впродовж року з дати його проходження.].

Огляд сімейним лікарем передбачає:

  • збір анамнезу,
  • повне фізикальне обстеження,
  • перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів,
  • вимір зросту та маси тіла,
  • дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії,
  • інші обстеження.

У випадку відхилень або хвороб сімейний лікар направляє людину до лікаря-спеціаліста. Також перед садочком та школою дитину має оглянути лікар-стоматолог.

У міністерстві нагадали, що для отримання довідки у дитини мають бути обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

“Міністерство охорони здоров’я виступає чітко проти сидіння в чергах влітку заради отримання папірця для садочка чи школи, проти оглядів проведених лікарями поспіхом, бо в черзі ще 50 пацієнтів за довідками, проти масових направлень на флюорографію тільки тому, що дитині виповнилося 14, 15, 16 або 17 років, бо так вимагає наказ. Тому ми скасували такі морально застаріли норми. Натомість будуємо нову систему профілактики, яка орієнтована на реальні потреби кожної дитини, а не на формальні папірці-довідки для школи”, – прокоментував рішення Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Читайте також: “Президент підписав закон про статус англійської мови в Україні”.

Титульне фото: gettyimages.ae


Обговорення