Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Вересня 2017

Співаковський: Проект закону “Про освіту” врахував 1098 поправок — це 70% усіх запропонованих

Проект закону “Про освіту”, який Верховна Рада України розглядає 5 вересня в другому читанні, врахував 70% запропонованих поправок.

Загалом у цьому законопроекті було враховано 1098 поправок з усіх, які надійшли.

Про це на брифінгу заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

“Це є консенсунсий документ”, — підсумував нардеп.

Він також додав, що після голосування за проект закону в першому читанні Комітет з питань науки і освіти “усе зробив, щоб залучити абсолютно всіх експертів і створити умови для прозорого, чесного, конкурентного обговорення”.

Співаковський спростував міф про те, що “діти закінчуватимуть школу в 19 років”. Адже з запровадженням 12-річки, діти йтимуть до школи в 6-річному віці. 

Описуючи переваги закону, нардеп також зауважив, що через 5 років “наш вчитель повинен вийти на базову заробітну плату (для найнижчої категорії педагогічних працівників) на рівнь 4 прожиткових мінімумів. А в рамках тих цифр, які ми сьогодні маємо, це шість з половиною тисяч гривень”.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час брифінгу зауважила, що цей закон визначає перспективи розвитку української освіти по всьому спектру — дошкільна, загальна середня, професійно-технічна освіта, вища освіта, освіта дорослих.

“Він має дуже важливі реформаторські кроки, які пов’язані з реформою загальної середньої освіти і переходу від школи знань до школи компетентностей для життя в ХХІ столітті. Закон закладає можливості підняття соціального статусу вчителя, а також форм і свободи вибору підвищення кваліфікації. Цей закон пропонує нові інституційні можливості для взаємозв’язку системи освіти (зокрема, професійно-технічної і вищої освіти) і ринку праці, що надзвичайно важливо з точки зору еконіміки і в цілому суспільства”, — додала міністр.

Що саме змінює закон у разі його ухвалення, читайте в текстах:

Просто про складне. Що новий закон про освіту дасть вчителям

Просто про складне. Що варто знати батькам про новий закон про освіту

“Нова Українська Школа”

Фото на титулі: rawpixel.com (Unsplash)


Обговорення