Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Листопада 2022

Співфінансування закупівель і взаємна допомога шкіл: як дають раду з нестачею шкільних автобусів на Хмельниччині

Проблема шкільних автобусів є у багатьох громадах України. Гостра вона і на Хмельниччині, де до кінця року планують придбати 18 автобусів для опорних шкіл. На початку 2022 року на балансі області було 450 шкільних автобусів, з них 416 – на ходу. Однак 69 віддали в користування Збройним силам України. 

Про це розповідає “Суспільне”, посилаючись на Дарію Басюк – директорку департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА.

Наявних зараз автобусів не вистачає, щоб розвозити учнів усіх громад. Ідеться, зокрема, про школярів опорного Красилівського ліцею, де навчається 567 учнів. За словами директорки закладу Олени Ковальчук, 63 дитини доїжджають із сіл району двома маршрутами. Один із цих маршрутів обслуговують резервні автобуси, наприклад, транспорт Чепелівської гімназії. Ці автобуси часом ламаються, тож учні запізнюються на уроки або проводять день на дистаційному навчанні. При цьому учні мають прокидатися о шостій ранку, щоб чекати на транспорт о 7:00-7:20.

За словами Дарії Басюк, цьогоріч була виділена субвенція у 27 мільйонів гривень для придбання шкільних автобусів на Хмельниччині. Заплановано придбати 18 автобусів, однак фінансування цього проєкту – спільне з територіальними громадами:

“Було визначено відсоток співфінансування територіальних громад, на правду, він достатньо високий, майже 47 відсотків. Але більшість територіальних громад погодилися, хоча були випадки, коли після гарантійного листа територіальна громада нам надсилала відповідь і відмовлялася від співфінансування. Три територіальних громади визначили співфінансування по два автобуси”, – розповіла посадовиця.

Загалом Хмельниччина нині потребує 104 шкільних автобуси.

Читайте також: “ЄС виділить 14 млн євро на шкільні автобуси для України”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos


Обговорення