Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Лютого 2023

“Старлінк під грушею”, театр тіней та школа вдома: перша добірка історій незламності учителів та школярів

На минулому тижні “НУШ” запросила освітян поділитися фотографіями та історіями про те, як вони дають раду навчальному процесу в часи блекаутів.

Сьогодні публікуємо першу таку добірку з отриманих від вас матеріалів.

Урок під грушею

На фото Вікторія, учителька біології з Миколаєва. Через війну їй довелося переїхати до чернігівського села. Коли почало зникати світло, довелося проводити онлайн-уроки на слабкому мобільному інтернеті, який зовсім не ловив у будинку. Найкращий прийом сигналу виявився в садку під грушею, однак восени тут стало занадто холодно, тож родина Вікторії побудувала для неї укриття:

“З підручних засобів створили “кабінет”, який отримав кодову назву Старлінк. Тепер мобільний зв’язок “захищений Старлінком”, за відсутності світла та інтернету мобільний зв’язок можна ловити не під відкритим небом. 

На першому фото урок під грушею, на наступних вже є Старлінк”, – розповідає Вікторія про те, як налагодила роботу, незважаючи на труднощі.

Старлінк зимаСтарлінк осінь

Інша освітянка з Миколаївської області, учителька початкових класів Варюшинського ліцею Веселинівської селищної ради Вознесенського району Леся Міляєва, облаштувала шкільний клас у власному будинку. Ось як вона розповідає про свою роботу:

“Спочатку була паніка і не розуміння того, як донести інформацію до всіх учасників освітнього процесу. Адже не у всіх родин, особливо багатодітних, є можливість забезпечити всіх дітей гаджетами. Пізніше ще й відсутність електрики та, як наслідок, інтернет-з’єднання внесли свої корективи. Було прийнято рішення облаштувати класну кімнату вдома. Потрібно було навчити малечу (учнів 1 класу) читати, писати, рахувати. Результатом задоволені всі учасники освітнього процесу. Це не є подвигом, це той мінімум, на який ми спроможні в умовах сьогодення”, – скромно коментує вчителька.

Школа вдома

Школа вдома-2Окрім історій навчання з дому, ми отримали ще декілька фото із закладів освіти.

“Учні Міжгірського ліцею №2 ім. А. Волошина (5-6 класи) дуже люблять математику. Ми адаптувалися і до навчання в укритті, і до уроків без світла. Працюємо і вчимося заради перемоги“, – натхненно діляться освітяни ліцею.

Все буде Україна

Біля дошки зі світильником

Навчальний процес

Пес Патрон

Учні в укритті

У Линовицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів Линовицької селищної ради Прилуцького району Чернігівської області учителька початкових класів Валентина Силко навчає учнів 1 класу рахувати, писати, читати в укритті закладу. Під час повітряних тривог, тривалого відключення електроенергії, вона проводить віртуальні подорожі.

На фото всі разом відвідували театр: учні самі охоче створювали тіні на стінах, придумували розповіді.

Театр тіней

Театр тіней в укритті

А в Чернігівській загальноосвітній середній школі №3, коли немає електрики, 2-Ж клас утворює “ранкове коло”.

Ранкове коло

Дякуємо героям, що поділилися з нами своїми історіями незламності. Вони дійсно надихають!

Нагадаємо, що свої фото, відео й розповіді можна надсилати нам на пошту  [email protected] або в особисті повідомлення у Facebook.

Читайте також: “Учні з Малина на Житомирщині самі розробляють безпілотник для ЗСУ”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Титульне фото: Линовицька ЗОШ І-ІІІ ступенів Линовицької селищної ради Прилуцького району Чернігівської області


Обговорення