Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Грудня 2023

Старша профільна школа – це повністю автономні заклади освіти: Андрій Сташків

Старт пілоту старшої профільної школи запланований на 2025 рік. Він триватиме трохи довше, ніж традиційний пілот “НУШ”, а саме 2 роки. Це одночасно є викликом для української системи освіти та можливістю за цей час якісно підготувати потрібні матеріали і внести необхідні зміни.

По це повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків під час семінару “Моделі профільної освіти за кордоном – перспективи для України”.

За словами Сташківа, повноцінно реформа старшої профільної школи розпочнеться в 2027 році. Тоді в 10-і класи прийдуть учні, які зараз вчаться в 6-х. Заплановано, що закінчуватимуть навчання в 12 класах ці діти в 2030 році.

“Я б не хотів, щоб ви думали, що просто додали 12 клас. Насправді додали 10 клас. Це точка входу, де можна дослідити можливості та спробувати щось нове. Це рік, коли учні зрозуміють, які можливості додаються. У 10 класі школярі отримують простір для маневрів”, – зауважив директор із питань освіти й навичок OЕCD і “батько” дослідження PISA Андреас Шляйхер.

Андрій Сташків також додав, що для закладів освіти України передбачена автономія: академічна, фінансова тощо. Однак, як зауважив посадовець, не в усіх випадках наразі вона впроваджена.

”Старша профільна школа це повністю автономні заклади освіти, керівники яких можуть ухвалювати рішення й щодо зарплат учителів, і щодо фінансових операцій, і підвищення кваліфікації педагогів, роботи та функціонування школи”, – розповів він.

Важливим елементом реформування старшої профільної школи є професійний розвиток учителів, додав Сташків. “Учителі та вчительки – це ті, хто закладають основи знань наших учнів. Тому саме їхній професійний розвиток, їхня підготовка – це те, що має бути обов’язково запроваджене в реформі старшої профільної школи”, – наголосив він.

Не менш важливою, на думку замміністра освіти України, для впровадження реформи є й комунікація школи з батьками, яка надалі має залишатися досить активною.

Читайте також: “Зокрема, впровадження СПШ має відбутися вже в 2027 році”.

Титульне фото та інфографіка в тексті – скриншот з прямого етеру семінару


Обговорення