Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Березня 2023

Терміни НМТ-2023, оцінювання та безпекові заходи: Тетяна Вакуленко розповіла про деталі вступної кампанії

Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко розповіла про деталі проведення НМТ у 2023 році.

“Нова українська школа” публікує основні тези з її розмови в інтерв’ю “Укрінформу”.

Про терміни вступної кампанії-2023

Цього року в Україні наблизились до класичних термінів проведення ЗНО:

  • у квітні відбудеться реєстрація на сайті УЦОЯО;
  • вона буде безпаперовою (учасникам доведеться завантажити свої документи в спеціальний сервіс);
  • потім кожний учасник / учасниця отримає доступ до своєї інформаційної сторінки на сайті УЦОЯО. На ній буде вся інформація про те: де, коли, як буде проходити тестування учасник, коли прийти, у який час, які результати тощо;
  • у червні буде основна сесія тестування;
  • наприкінці червня – на початку липня відбудеться додаткова сесія, у якій зможуть узяти участь вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Щоб вступники могли підготуватися до тестування, на сайті УЦОЯО оприлюднять демонстраційні варіанти з усіх предметів НМТ. Станом на 4 березня вже доступні демонстраційні тести з української мови та математики.

Інструменти оцінювання НМТ доопрацювали

За словами Тетяни Вакуленко, цього року УЦОЯО мав більше часу підготуватися. Тому вдалось наблизитися до класичного ЗНО, коли кожен може обирати той предмет, який відповідає фаху та вподобанням. Серед інших напрацювань:

  • вдосконалення тестової платформи: вона стала більш захищеною від фальшувань;
  • учасники не зможуть копіювати тестові завдання;
  • не зможуть скористатися фрагментами умов до завдань, щоб шукати відповідну інформацію в браузері;
  • не зможуть завантажувати ПДФ-версії тестів. Як розповіла експертка, минулого року одна повна версія НМТ усе ж опинилася в інтернеті: учасник завантажив відповідні вебсторінки, надіслав їх собі на електронну скриньку та зберіг;
  • також на НМТ-2023 до результатів із кожного з предметів застосовуватимуть різні коефіцієнти. Інформацію про їхнє значення згодом оприлюднять на сайті МОН у Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році.

Про історію України, яка не є обов’язковим предметом на НМТ

Щодо включення “Історії України” до переліку обов’язкових предметів НМТ-2023 було чимало дискусій. 23 лютого 2023 року ВРУ затвердила остаточний формат проведення вступної кампанії, зокрема, історію України залишили в списку предметів на вибір.

Тетяна Вакуленко зауважила, що 2022 року в учасників не було можливості обирати третій предмет, як цьогоріч. Натомість вимоги повернутися до моделі, де всі предмети обов’язкові, вона назвала здебільшого політичними та не пов’язаними з питаннями вступу. Також заступниця наголосила на важливості вибору:

Безперечно, учасники НМТ зможуть обирати третім предметом історію України… Не викликає сумнівів, що важливо дати можливість майбутнім біологам обирати біологію, тим, хто вчився в закладах освіти зі спеціалізованим із вивченням англійської мови — обирати англійську, або фізику – тим, хто захоплюється цим предметом”.

За її словами, ніхто жодним чином не підважує важливість предмета “Історії України”. “І точно цього не робить ні Міністерство освіти, ні Український центр, навпаки, ми вважаємо, що однозначно це — системоутворюючий предмет для нашої держави. Усі громадяни України мають бути свідомі, як працювати з історичними джерелами, аналізувати інформацію, мати критичне мислення”, – зазначила експертка.

Що відомо про завдання та оцінювання НМТ

У тесті НМТ буде різна кількість завдань залежно від предмета. Про це раніше розповідала “Нова українська школа”;

Збільшення кількості тестових завдань пяснюється тим, що минулого року ми відчули, що 20 тестових завдань це замало й найсильнішим учасникам не було де продемонструвати свої навчальні здобутки…

Ймовірність зробити помилку на довгій лінійці тестових завдань більша, ніж на короткій формі, це непорівнювані речі”, – пояснила Тетяна Вакуленко.

  • На виконання завдань учасники матимуть 180 хвилин. Усі предмети складатимуть в один день;
  • усі завдання НМТ відповідатимуть програмам ЗНО. Завдання з історії України охоплюватимуть період із другої половини XVI — до початку ХХІ ст;
  • у тестуванні з іноземних мов не буде завдань із відкритою формою відповіді та аудіюванням;
  • після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний предмет;
  • для конкурсного відбору використовуватимуть результати виконання кожного предмета, переведені в шкалу 100–200 балів (їх МОН має затвердити завчасно);
  • одразу після виконання тесту НМТ учасники знатимуть не тільки кількість набраних ними балів, а й зорієнтуються у своїх результатах для вступу.

Яку кількість учасників вступної кампанії очікують у 2023 році

  • У 2022 році результати НМТ отримали 214 тисяч учасників. Втім, цього року в УЦОЯО прогнозують дещо більшу кількість;
  • також минулого року за кордоном тестування пройшли майже 25 тисяч учасників. Цього року, на думку Тетяни Вакуленко, ситуація посутньо не зміниться;
  • водночас багато хто вже повертається в Україну, особливо в центральні регіони;
  • втім, станом на початок березня все ж проходить комунікація із закордонними партнерами щодо розташування екзаменаційних центрів за кордоном.

Про безпекову ситуацію під час проведення НМТ-2023

На жаль, не можна спрогнозувати, якою буде безпекова ситуація в Україні влітку. Зокрема, є побоювання щодо електропостачання в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ).

  • Однак, як і минулого року, НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти як в Україні, так і за кордоном.
  • Тестування призупинятимуть під час повітряних тривог і продовжуватимуть лише після повернення учасників і працівників з укриттів.

Здається, немає жодної країни у світі, яка б не дивувалася тому, що в нас продовжується повноцінний освітній процес. Багато хто з європейських чи американських колег дивуються, як можна проводити уроки з укриттів, без світла? А що вже говорити про вступні екзамени, які не тільки продовжуються, а ще й відбувається в новому форматі! Я впевнена, що, якщо ми минулого року змогли, то й цього року зможемо”, – наголосила Тетяна Вакуленко.

Читайте також: “НМТ-2023 vs НМТ-2022: що змінилося?”

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Тетяна Вакуленко Facebook


Обговорення