Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Листопада 2022

Тривалість робочого дня, дистанційна робота та збереження виплат: освітянська Профспілка відповіла на гарячі питання

З  24 березня 2022 року в Україні діють норми Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”. Вони передбачають збільшення кількості робочих годин на тиждень, скорочення часу відпочинку та скасування святкових днів. Разом з тим криза енергосистеми вносить корективи в дистанційне навчання. 

Юристи Профспілки працівників освіти і науки України відповіли на найпоширеніші питання, пов’язані із діяльністю учителів під час воєнного стану.

Найголовніше, що потрібно знати вчителям у правовому полі:

  • нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень, скорочена – 50 годин на тиждень. Статтею 51 КЗпП для вчителів передбачена скорочена тривалість робочого часу;
  • при цьому збільшення на період воєнного стану нормальної тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень (скороченої – до 50 годин) є правом, а не обов’язком роботодавця;
  • п’яти- або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями;
  • час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначає роботодавець;
  • законом передбачено надання на час війни здобувачам освіти, працівникам закладів, установ освіти  державних гарантій, зокрема: організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій найбезпечнішій формі; збереження місця роботи, середнього заробітку, стипендії та інших виплат.

Щодо понаднормової роботи юрвідділ Профіспілки зазначає таке: “Для виконання невідкладних або непередбачуваних завдань педагогічні працівники, за їх згодою, на підставі наказу керівника, про який повідомляється профспілка, можуть бути залучені до роботи понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час”.

Щодо переведення на дистанційну роботу, воно може бути здійснене за наказом власника чи уповноваженого ним органу без обов’язкового укладання трудового договору про це в письмовій формі.

Юристи наголошують: “Неможливість виконання працівником дистанційної роботи у зв’язку з відсутністю відповідних комунікацій в умовах воєнних дій не можуть розглядатися як порушення трудової дисципліни”

Читайте також: “Ігровий чат-бот: підлітки дізнаються, як обстоювати свої громадянські права”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – violetkaipa, Depositphotos


Обговорення