Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Серпня 2023

Типова освітня програма з вивчення предметів українознавчого компонента для учнів за кордоном

Міністерство освіти і науки затвердило типову освітню програму для українських учнів, які тимчасово перебувають за кордоном і навчаються в місцевих школах. Програма передбачає вивчення предметів українознавчого компонента, що дасть змогу зменшити навчальне навантаження на таких дітей.

Про це МОН повідомило на своєму сайті.

Зокрема, програма містить:

  • перелік предметів й інтегрованих курсів навчального плану типових освітніх програм України, вивчення яких не передбачено навчальними планами закордонних закладів освіти;
  • рекомендований розподіл кількості навчальних годин на тиждень для вивчення предметів навчального плану;
  • додаткові години для проведення індивідуальних консультацій та групових занять, які можна використати для організації коригувального навчання;
  • вимоги до осіб, які можуть здобувати освіту відповідно до цієї програми;
  • рекомендовані форми організації освітнього процесу;
  • опис інструментів оцінювання.
64ef3701b105e407217259 (1)

Тепер українські учні, які вчаться за кордоном у місцевих закладах освіти, зможуть вивчати предмети українознавчого компонента дистанційно у спеціально визначених школах та складати під час річного оцінювання лише їх. За інші предмети (наприклад, математику, природничі науки тощо), українські школи ставитимуть оцінки відповідно до довідки із закордонної школи.

У МОН нагадують, що раніше міністерство рекомендувало закладам освіти (наказ від 15 травня 2023 року № 563) зараховувати оцінки за предмети, які вивчаються і в закордонних, і в українських школах, переводячи їх на 12-бальну або двобальну шкалу.

Також, як йдеться у повідомленні міністерства, наступним кроком буде ухвалення рішення про організацію такого навчання. Окрім цього, планується, що в регіонах України будуть визначені школи з класами дистанційного вивчення цих предметів.

Нагадуємо, що сьогодні Інститут педагогіки НАПН України оприлюднив методичні рекомендації “Загальна середня освіта України в умовах воєнного стану та відбудови: реалії, досвід, перспективи”.

Титульне фото: depositphotos.com


Обговорення