2 540
0
Інспектори Держспоживслужби проаналізували 4309 щоденних шкільних меню й виявили, що в 1023 (24%) із них є відхилення щодо виконання норм натурального (здорового) харчування.
Про це пише Ліга.life
Виявили й такі порушення:
Також інспектори перевірили страви на калорійність, мікробіологічні показники і взяли проби питної води та змивів:
Держспоживслужба провела лабораторні дослідження 2200 проб води за бактеріологічними показниками та 1700 проб за санітарно-хімічними показниками.
Порушення виявили у понад 28% проб води. Тобто від її вживання діти можуть підхопити різноманітні інфекції та мати інші проблеми зі здоров’ям.
Також від початку року експерти Держспоживслужби провели 500 лабораторних досліджень харчових продуктів, якими годують школярів. Майже 5% зразків могли були небезпечними для вживання.
Через це інспектори 10 разів вилучали продукти, а в чотирьох випадках тимчасово припиняли виробництво їжі.
Вилучили понад 2 т небезпечних продуктів, зокрема:
Окрім того, Держспоживслужба провела 12 планових та 912 позапланових перевірок щодо 4090 постачальників продуктів та 452 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для шкіл. Так вони виявили 11 не зареєстрованих офіційно операторів ринку та 43, які працювали без дозволів.
Інспектори склали 442 приписи через:
14 фірм оштрафували на загальну суму 374 000 грн.
Інші санітарні порушення в школах
Протягом року представники Держпродспоживслужби перевірили 1984 дитсадки та 2094 школи. Порушення виявили у:
Основні порушення:
Як результат, фахівці Держпродспоживслужби склали 604 протоколи про адмінправопорушення та виписали штрафи на загальну суму 129 598 грн. Понад пів сотні працівників шкіл та садочків відсторонили від роботи.
Раніше ми писали, що Держспоживслужба виявила порушення в 444 дитячих таборах і санаторіях.
Фото: автор – asiandelight, Depositphotos
Обговорення