Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Травня 2023

У Дніпрі директорка школи й учителька математики отримали догани за недотримання мовного законодавства

У Дніпрі в школі №126 учителька спілкувалася з учнями російською мовою. Мати учениці зробила їй зауваження щодо цього. Потім, за словами жінки, її дитину почали цькувати однокласники, а її саму – видалили з батьківського чату. Мати поскаржилась директору школи й у кілька інстанцій.

Про ситуацію розповідає “Радіо Свобода”.

За словами матері школярки, Олени Юхимчук, перевірки й виховні заходи в школі провели формально. Натомість в адміністрації закладу зазначають, що ситуацію з’ясували, факт булінгу (цькування) дитини не підтвердився. Однак директорка школи й учителька отримали догани за недотримання мовного законодавства.

Учениця і її матір перебувають в евакуації. 13 квітня у дівчинки мав розпочатися дистанційний урок з математики в українській школі. Мати була поруч із дитиною, тож почула, як вчителька говорила до учнів російською.

“Один з учнів двічі звернувся до вчительки по темі українською мовою, вона двічі відповіла йому російською. Я приєдналася: увімкнула мікрофон, представилася – мама такої-то учениці, попросила її вести урок українською. “Будь ласка, не порушуйте законодавство”. Запитала, чому вона веде урок ворожою мовою, якщо є закон, який зобов’язує вчителів вести урок українською. Вчителька обурилась і сказала, що це її рідна мова і вона урок ще не розпочала. Тобто вчителі не розуміють закону – що це необов’язково навіть під час уроку… Зараз дистанційне навчання, тобто з першої секунди – це вже навчальний процес”, – розповіла Олена Юхимчук.

Після зауваження жінку і її доньку вилучили з конференції, і назад приєднатися не змогли: вчителька не пустила. Потім, за словами Олени, розпочався булінг щодо її доньки. Зокрема, одна дитина надіслала дівчинці близько 70 повідомлень з погрозами.

“Вчителька написала в групу у вайбер, що поставить моїй дитині за перший семестр трійку, а не сімку, бо нібито вона не заслуговує на більше, бо писала контрольні на трійки. А розголошення інформації про оцінки неприпустиме. … Потім вчителька видалила ці повідомлення, але ж їх всі бачили. Я вважаю, що це був булінг, шантаж моєї дитини оцінками. Діти зрозуміли це так, що потрібно захищати вчителя. Почали писати в загальному чаті для дітей – обговорювати це, погрожувати моїй дитині, влаштували опитування, хто за те, щоб вигнати з класу Євдокію. … Батьки в своїй групі теж почали це обговорювати, писали – давайте переведемо Євдокію в інший клас й іншу школу. Тобто розпочався булінг і з боку батьків. До речі, позбавлення дитини права на навчання, нецензурна лайка – це теж ознаки булінгу”, – наголошує мати.

Коли випадок набув розголосу, батьківський комітет вибачився перед Оленою Юхимчук – за її оцінкою, формально.

Про інцидент жінка повідомила директорці школи – як дзвінком, так і письмово, на офіційний мейл закладу. Після її повідомлення там провели педраду й засідання комісії щодо цькування дитини. Ці заходи мати теж вважає формальними: “Був присутній, зокрема, представник батьківського комітету, мама того хлопчика, який слав повідомлення, шкільний психолог, представник ювенальної поліції. Я була присутня онлайн. У мене ніяких пояснень не брали і викладали все однобоко. За процедурою, мені в триденний термін мали надати протокол цього засідання – мені його не надали. Так само, як і протоколу засідання педради. Я просила в письмовому вигляді – мені було відмовлено. У школі також говорили, що були батьківські збори, де батькам було роз’яснено щодо булінгу. Нас на цих зборах не було, і коли вони відбулися – невідомо”.

Олена Юхимчук подала відповідне звернення до мовного омбудсмена, заяву до Національної поліції.

Директорка школи Наталія Пешехонова підтверджує: інцидент на уроці в шостому класі справді був, опісля діти ображали однокласницю. Утім, посадовиця наголошує, що батьки вибачилися перед матір’ю дівчинки – як і школа. Поведінку вчительки й дітей вона виправдовує емоційним станом і тим, що спілкування російською відбувалося до уроків.

Наталя Пешехонова також зауважила: після цієї події вчителька опинилася у стаціонарі лікарні, а в школі провели батьківські збори та виховну годину для дітей. Також до закладу запросили офіцера поліції – він провів бесіду з мамою хлопчика, який писав погрози.

При цьому скликана комісія не підтвердила факту булінгу і характеризувала інцидент як разовий конфлікт. Директорка наголосила, що провела бесіду з учителями щодо мови викладання, перевірила, якою мовою вони ведуть листування з учнями, надіслала пояснення мовному омбудсмену.

Начальниця відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики міськради Дніпра Людмила Кошман прокоментувала: після звернення мами учениці до школи №126 здійснили комісійний виїзд. За підсумками – директорці оголосили догану. Учителька також отримала догану за недотримання мовного законодавства.

За даними посадовиці, за минулий рік до управління надійшло три скарги за недотримання мовного законодавства в школах Дніпра. Вони стосувалися вживання вчителями російської мови на уроках і використання російськомовного контенту. На всі випадки відреагували, однак контроль за дотриманням мовного законодавства на уроках покладений на керівників шкіл.

Читайте також: “Українців та українок запрошують взяти участь в анкетуванні щодо мовної свідомості під час російської агресії”.

Фото: “Наше місто”


Обговорення