Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Березня 2024

У дисертації директора ІМЗО підтвердили наявність плагіату

У докторській дисертації директора Інституту модернізації змісту освіти Євгена Баженкова підтвердили наявність плагіату. Про це йдеться в рішенні Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) від 13 березня 2024 року.

Ознайомитися з повним текстом документа можна нижче або за посиланням.

Фахівці Комітету НАЗЯВО знайшли та підтвердили плагіат на 113 сторінках дисертації (від підрозділу 1.1 до висновків) Євгена Баженкова. Зазначається, що в його роботі виявили “текстові збіги” з 28 джерелами, які автор не вказав.

Так, академічна недоброчесність у дисертації очільника ІМЗО присутня у двох формах:

  • оприлюднення наукових результатів інших авторів як власних;
  • дослівне відтворення чужих текстів без зазначення авторства.

У своєму поясненні Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова вказав, що під час захисту дисертації Баженкова були дотримані всі процедури, зокрема, робота пройшла перевірку на плагіат за допомогою ресурсу “Unicheck”. Крім того, автореферат роботи очільника ІМЗО отримав 15 відгуків від науковців, а сам автор зазначив, що “наукові положення, висновки та рекомендації у дисертації обґрунтовані, що зумовлюється досконалим дослідженням, детальним аналізом і узагальненням значного обсягу сучасних наукових джерел з питань функціонування та розвитку освітньої галузі й стратегічного менеджменту”.

Скаргу на плагіат у докторські дисертації Євгена Баженкова у липні 2023 року подав колишній доцент Сумського державного університету Олег Смірнов. Надалі НАЗЯВО вивчить усі надані Комітетом з питань етики матеріали й ухвалить остаточне рішення щодо академічної недоброчесності в роботі Баженкова.

Рішення-2186

Читайте також: “Запозичити з творів інших авторів і не стати плагіатором: правила користування інтелектуальною власністю”.

Титульне фото: Федерація регбі України


Обговорення