Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Жовтня 2017

У КМДА розказали, що робити, якщо працівники шкіл вимагають кошти в батьків

У київському бюджеті достатньо коштів, щоб проводити ремонти та оздоблювати школи, тому будь-який примусовий збір коштів з батьків співробітниками школи є незаконним та прямо забороненим.

Про це заявив заступник голови КМДА Олексій Резніков, передає прес-служба КМДА.

Якщо батьки хочуть повести дітей на екскурсію – то є їхня власна справа, і вони вільно й самостійно можуть прийняти відповідні рішення, але адміністрація школи жодним чином не може брати в цьому участь. Це може бути тільки добровільна участь батьків і дітей, бажання спільно провести якийсь час і профінансувати цю подію, якщо вони вважають за потрібне, але ні в якому разі не утримання навчального закладу коштом батьків”, - наголосив Резніков.

Також він акцентував на тому, що адмністрації шкіл чи вчителі не мають права просити, аби батьки перерахували кошти на якийсь рахунок.

“Якщо батьки захочуть, вони зареєструють фонд, оберуть розпорядника коштів, і цей фонд існуватиме поза контролем адміністрації школи“, – зазначив Олексій Резніков.

Також заступник голови КМДА розказав, що якщо від батьків вимагають кошти або вони зафіксували порушення у використанні коштів, потрібно звернутись до управління освіти у відповідному районі. Окрім того, можна оперативно зателефонувати до управління з боротьби з економічною злочинністю: 222-68-12, 521-66-28, 521-66-29, 521-66-31.

Окрім того, Олексій Резніков нагадав, що нещодавно ухвалений закон “Про освіту” передбачає прозорість щодо використання коштів школами.

Зокрема, директори комунальних шкіл та начальники районних управлінь освіти повинні публікувати на своїх сайтах: щорічні кошториси доходів і видатків на відповідний рік до 1 лютого; фінансові звіти про надходження та використання всіх отриманих коштів у звітному році; інформацію із зазначенням вартості про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійну допомогу та іншими способами, що не були заборонені законом; інформацію про стан виконання бюджету в розрізі статей доходів і витрат не пізніше 1 березня року, наступного за звітним.

Ми говоримо, зокрема, про відкритий бюджет, який КМДА запровадила ще два роки тому. Ви вже зараз можете заходити на сайт КМДА у відповідний розділ і перевіряти та слідкувати за фінансуванням і використанням коштів у обраній вами школі. Окрім того, є онлайн-ресурс “Освітня карта Києва“, де ви можете перевірити використання кожної гривні, пов’язаної з вашим навчальним закладом”, – повідомив Олексій Резніков

Додатково в школах встановлять інформаційні стенди для інформування батьків про доходи та видатки на школу.

Нагадаємо, Департамент освіти і науки, молоді і спорту КМДА видав наказ №930 від 3 жовтня 2017 року, згідно з яким київські школи зобов’язали оприлюднювати на своїх сайтах звіти про фінансування, а також заборонили збирати гроші у фонд класу та школи.


Обговорення