Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Листопада 2022

У МОН дали роз’яснення щодо зарплат учителям із тимчасово окупованих територій

Освітяни, чиї заклади освіти розташовані на тимчасово окупованих територіях, скаржаться на несвоєчасну або не в повному обсязі виплату заробітної плати. У МОН радять звертатися до місцевих органів самоврядування і попереджають: виплати можуть бути затримані до моменту, поки школа не поновить свою роботу. 

Про це МОН повідомило на своєму сайті.

Як зазначають у Міністерстві, “відповідно до пункту 2 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України видатки на загальну середню освіту належать до видатків, що здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад.

Організувати й здійснювати виплати вчителям мають засновники закладів середньої освіти.

Отже, з питань термінів і розмірів виплат педпрацівники мають звертатися до керівництва територіальної громади або, у разі незгоди із її рішенням, до департаменту освіти та науки відповідної ОДА (ОВА).

У Міністерстві нагадали, що “відповідно до статті 10 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” (зі змінами) заробітну плату виплачують працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Відповідальний за своєчасні виплати - роботодавець.

Однак варто пам’ятати, що “роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили”.

Утім, звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. Строк виплати може бути відтермінований до моменту, коли підприємство поновить діяльність.

Міністерство наголошує: освітня субвенція, яку спрямовують на оплату праці педагогічних працівників ЗЗСО, надходить на рахунки місцевих бюджетів двічі на місяць (у перший робочий день та 11 числа місяця).

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада ухвалила бюджет-2023. Чим видатки на освіту відрізнятимуться від цьогорічних, читайте тут.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Elnur_,  Depositphotos


Обговорення