Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Січня 2018

У МОН пояснили, чому середня зарплатня вчителів зросте на 25%

У Міністерстві освіти і науки пояснили, чому з Нового року зарплата вчителів у середньому зросте на 25%.

Про це повідомили на сайті міністерства.

По-перше, з початку 2018 року зріс прожитковий мінімум. Оскільки оклад згідно з Єдиною тарифною сіткою вираховується з прожиткового мінімуму, він також зріс  на 10,1%.

По-друге, уряд ухвалив постанову №22 від 11 січня, якою збільшується посадовий оклад педагогів на 10%.

Збільшення посадового окладу вчителя також тягне за собою пропорційне зростання більшості надбавок, на які розраховують вчителі – за перевірку зошитів, класне керівництво тощо“, – зазначили в МОН.

По-третє, 11 січня Кабмін ухвалив ще одну постанову – №23. Це рішення дозволило збільшити мінімальну надбавку з 1% до 5%, а максимальну – з 20% до 30%.

При цьому вчителі початкових шкіл, які навчають дітей за новим освітнім Стандартом, а також вчителі української мови в школах національних громад отримуватимуть мінімум 20% надбавки.

Таким чином у середньому заробітна плата вчителя середньої школи з 1 січня 2018 року зросте на 25%“, – наголосили у міністерстві.

Водночас аналітичний центр CEDOS на своїй сторінці у FB підтверджує коректність підрахунків МОН. Аналітикиня центру Ірина Когут пояснює, що підвищення зарплатні відбудеться не лише завдяки постанові Кабміну про підвищення окладу педагогам на 10%, а й ще двом пунктам.

Це, по-перше, загальне підвищення базового окладу на 10%, а по-друге, деяке підвищення надбавки за престижність і встановлення її на мінімальному рівні у 5%, чого раніше не було. В цілому виходить, що зарплата педагогічного працівника зростає в середньому на 25%“, – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у центрі, постанова уряду про підвищення надбавок закладає “потенціал для росту зарплат”. Наприклад, в місцевому бюджеті якогось регіону може не бути коштів, щоб підвищити відсоток надбавки тим педпрацівникам, які раніше отримували 15–20%.

Але чому ми говоримо про потенціал? Тому що ті, хто взагалі не отримували надбавки за престижність, тепер обов’язково її отримають у розмірі хоча б 5%. А ще в частині регіонів у місцевому бюджеті є гроші, щоб платити за престижність всі 30%. Але раніше місцева влада просто не мала на це права, бо граничним відсотком було 20. А тепер матиме право“, – пояснили у CEDOS.

Нагадаємо, на сайті уряду оприлюднили дві постанов щодо підвищення зарплатні вчителям.

Фото: pexels.com


Обговорення