Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Жовтня 2017

У МОН пояснили, скільки уроків рідної мови матимуть учні початкових шкіл національних меншин

У Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

Про це заявив заступник міністра освіти Павло Хобзей у посольстві Болгарії в Україні під час круглого столу щодо імплементації мовної статті закону “Про освіту”.

“Завжди був один базовий навчальний план. За дорученням міністра, я вважаю це дуже правильне рішення, ми до Стандарту будемо додавати два базові навчальні плани. Один базовий навчальний план – для шкіл з українською мовою навчання. Другий  для шкіл з викладанням мовами національних меншин”, – зазначив заступник міністра.

За другим навчальним планом мовно-літературну галузь розділять на три частини:

  1. українська мова
  2. мова національної меншини
  3. іноземна мова

“Якщо раніше Академія педагогічних наук планувала загально давати кількість годин, то ми сказали “ні”, щоб не було маніпуляцій, ми в Стандарті постановою Кабінету міністрі затвердимо співвідношення часу, тобто кількість уроків на тиждень, які йтимуть на викладання тої чи іншої мови, – пояснив Хобзей.

Базовим навчальним планом для шкіл національних меншин в інваріантній частині передбачено:

  1. для української мови: у 1-му класі – 4 години, у 2-4 класах – 5 годин;
  2. для мови національної меншини – 3 години;
  3. для іноземної мови – 2 години.

Також в інваріантній частині закладено ще 1 годину для вивчення або мови національної меншини, або іноземної мови. За словами заступника міністра, батьки зможуть впливати на те, куди саме віднести цю годину.

Раніше Павло Хобзей заявив, що в базовій школі національної меншин деякі предмети можна буде вивчати своєю мовою.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото: FB Міносвіти


Обговорення