Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Травня 2023

У населених пунктах Донеччини, які підпадають під примусову евакуацію неповнолітніх, лишаються 33 дитини

У межах примусової евакуації на Донеччині неповнолітніх вивезли вже з 16 населених пунктів. За місяць з території бойових дій евакуювали 55 дітей – з них 30 разом з рідними вивезли поліцейські. На момент оголошення примусової евакуації в деяких населених пунктах дітей вже не було – їх забрали групи “Білий Янгол”.

Про це інформує поліція Донеччини.

Постанова Кабміну про примусову евакуацію дітей із зони бойових дій набула чинності 10 березня. Першим містом для проведення евакуації став Бахмут, 4 квітня такі заходи оголосили ще у 21 населеному пункті Донеччини.

Як повідомляє поліція, у цей час на Донеччині вже тривала операція щодо порятунку дітей, тож з таких небезпечних населених пунктів, як Вугледар, Часів Яр, Іванівське, Орлівка тощо, неповнолітніх вивезли.

На сьогодні зі 126 дітей, що потребували евакуації, в області залишилося 33, з них одну дитину, за словами поліціянтів, евакуювати неможливо. В Авдіївці лишається один хлопчик 12 років, дві дитини – у Сіверську.

Із 176 дітей, які залишалися в Бахмуті станом на лютий, 159 уже в безпечних місцях. Поліції досі вдається евакуювати людей з окремих ділянок міста, охопленого бойовими діями, але 17 дітей наразі залишаються поза зоною доступу.

Евакуація пов’язана з ризиком для життя поліціянтів. Після рейсу в Часів Яр машина повернулася посічена осколками. “У Вугледарі “янголів” не зупинив навіть російський штурм – під безперервним обстрілом вони пішки обійшли місто в пошуках багатодітної родини, яку мали вивезти”, – зазначено в повідомленні.

Поліціянти наголошують: найскладнішим у процесі евакуації є розшук дітей, яких ховають категорично налаштовані проти виїзду батьки. Поліцейські об’їжджають вулиці, опитують сусідів, наполегливо інформують громадян про їхні обов’язки щодо виховання дітей. Оскільки примусова евакуація дитини можлива лише в супроводі батьків, одного з них або іншого законного представника, дорослих доводиться переконувати в необхідності порятунку дитини. Людей, які призвичаїлися жити в травматичних обставинах і утримують в них дітей, правоохоронці вмовляють із застосуванням психологічних тактик.

Є поодинокі випадки, коли евакуйовані сім’ї з дітьми повертаються додому. Поліція відстежує і бере такі факти на контроль. “Білі янголи”, ювенальні інспектори з’ясовують причини повернення і вживають заходів щодо повторної евакуації.

“Примусова евакуація триває. Крім цього, на всій території Донеччині продовжується обов’язкова евакуація. Ми рятуємо дітей не тільки у визначених урядом населених пунктах, а й у всіх громадах, де йдуть бойові дії. Для цього створено п’ять спецекіпажів “Білий Янгол”, за необхідності залучаються додаткові евакуаційні групи”,зазначив начальник поліції Донецької області Руслан Осипенко.

Читайте також: “У Запорізькій області загарбники примусово “евакуюють” дітей і освітян, вдаючись до погроз”.

Фото: відділ комунікації поліції Донецької області


Обговорення