Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Червня 2023

У новому російському підручнику з історії – усі можливі пропагандистські штампи щодо України

Рociйський пропагандист Володимир Соловйов оприлюднив “єдиний підручник історії для 11 класу”.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook депутатка Верховної Ради Інна Совсун. Також вона показала кілька сторінок з параграфу 39 цього видання – “росія сьогодні. Спеціальна воєнна операція”.

За словами депутатки, з 1 вересня 2023 його запровадять в усіх pociйських школах та на тимчасово oкyпoваних українських територіях.

Як бачимо на фото, “підручник” повторює пропагандистські тези про “штучність” української національної ідентичності, створеної “за лекалами австрійського Генштабу ХІХ ст.” у ролі “антиросії”, а також називає Революцію Гідності “збройним заколотом”, у результаті якого до влади прийшла “хунта”.

Підручник росія-1

На інших сторінках російських школярів закликають вшановувати “героїв СВО”, а також говорять про “розбіжності думок у суспільстві”, які автори, вочевидь, не можуть приховати від підлітків.

Росія підручник-2

Крім того, “підручник” транслює пропагандистські тези про “протистояння” росії із Заходом, “незаконні” санкції щодо держави-агресорки, так само “незаконне” приєднання Криму до України 1954 року за указом Микити Хрущова.

Росія підручник-3

Росія підручник-4

“І це ще одне нагадування, що освіта – складова національної безпеки. Нам потрібні радикальні зміни: оновлення програм з історії та захисту України, перегляд підручників, підвищення кваліфікації вчителів та багато іншого. Ми не можемо чекати перемоги у війні, реформи потрібно робити одночасно”, – прокоментувала Інна Совсун.

Читайте також: “У росії презентували підручник, у якому “розкривають причини СВО” й описують “масовий волонтерський рух” у рф”.

Фото: detector.media


Обговорення