Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Грудня 2022

У першу чергу варто надати психологічну допомогу вчителю: ізраїльські колеги поділилися досвідом

Війна – це колосальний стрес і для дітей, і для дорослих, тож важливо надавати психологічну допомогу освітянам, які йдуть до дітей і мають бути врівноваженими й спокійними. Важливо стабілізувати нервову систему кожної людини, адже майже всі перебувають у стані тривоги. 

Детальніше про досвід Ізраїлю в цьому питанні розповіла директорка Департаменту освіти і науки Києва Олена Фіданян у четвертому епізоді подкасту “Дофамін для освіти”.

У них потужна психологічна служба, що працює в кожному закладі – від психолога в садочку та школі до фахівців, які працюють на рівні керуючого центру при міністерствах“, – наголосила посадовиця.

За її словами, ізраїльські педагоги знають, як стабілізувати і себе, і дітей: “Коли трапляється надзвичайна ситуація, психолог працює насамперед з педагогічним колективом, щоби ті, зі свого боку, йшли до дітей уже спокійними”.

Навіть якщо уроки вже почалися, найперше необхідно заспокоїти вчителів, показати їм, як працювати зі школярами, що пояснювати, як знижувати тривожність. Психолог в Ізраїлі не відпустить педагога до дітей, поки той демонструє високий рівень тривожності.

Олена Фіданян зауважала, що, незважаючи на відмінності в ситуації Ізраїлю та України, психологічна підтримка – це та частина досвіду, яку нам варто перейняти.

Читайте також: “Покращуємо навички психологічної допомоги: вчителів запрошують на тренінг з Наталією Подоляк”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – photographee.eu, Depositphotos


Обговорення