Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Вересня 2024

У підручнику “Захист Вітчизни” знайшли фото російських військових: коментар МОН

Педагоги не можуть використовувати під час викладання “Захисту України” підручник “Захист Вітчизни. Рівень стандарту” для 10 класу, у якому матеріал про екіпірування військовослужбовців ЗСУ проілюстрували фотографією військових ворожої російської армії. Адже термін дії грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” для цього видання завершився у 2023 році.

Про це розповіло МОН.

Зокрема, йдеться про підручник, який видали у 2018 році. Його авторами є:

  • Ігор Гарасимів,
  • Костянтин Пашко,
  • Микола Фука,
  • Юрій Щирба.

Підручник “Захист Вітчизни” для 10 класу. Дніпровський професійний залізничний ліцей. Скриншот

Нагадаємо, що школярі однієї з київських шкіл помітили на 114 сторінці видання російську форму, яка підписана як “Сучасне екіпірування солдата ЗСУ”. Оригінальне зображення, як повідомили “5 каналу” військові експерти – ілюстрація до екіпірування “Ратник” сухопутних військ рф.

Директор школи Василь Антонюк розповів, що в його закладі роздають підручники, які видає МОН, а сам він не розбирається у військовій справі й не може з певністю сказати, що за форма на фото.

Утім, це вже не перша історія з цим підручником. Ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, у 2020 році, “Мілітарний” та “5 канал” повідомляли, що форму ЗСУ в книзі, яку видали державним коштом, проілюстрували військовими росії. Тоді видавництво “Астон” пояснило, що взяло це фото, бо на бійцях немає розпізнавальних знаків жодної армії світу.

В електронній версії підручника на сайті Інституту модернізації змісту освіти фото вже виправили.

Водночас, як наголосили в МОН, школи не можуть використовувати підручники, у яких вийшов термін дії грифа “Рекомендовано” й несуть відповідальність щодо дотримання зазначених вимог.

У МОН також нагадали, що з 2020 року назву предмета “Захист Вітчизни” замінили на “Захист України”. А у 2024 стартувало масштабне оновлення дисципліни.

Раніше ми розповідали, що уроки “Захисту України” для старшокласників тепер будуть не раз на тиждень, а раз на місяць у форматі тренінгів упродовж цілого дня. Діти вивчатимуть основи національної безпеки, управління дронами, домедичну допомогу тощо. Докладніше про зміни у викладанні курсу та підготовку вчителів читайте в матеріалі за посиланням.

Крім того, у серпні 2024 року гриф МОН отримала нова модельна навчальна програма “Захист України. Інтегрований курс” для 10–11-х класів. Для неї ще не надрукували підручники, тому, аби допомогти педагогам у викладанні цього предмета, авторський колектив програми й експерти розробили методичні рекомендації до кожної з тем.

Читайте також:

Титульне фото: “НУШ”


Обговорення