Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Квітня 2023

У російських підручниках прибирають згадки про Київ в історії Київської Русі

У російських підручниках “Окружающий мир” для четвертого класу видавництва “Просвещение” прибрали згадки про Київ у параграфі з історії Київської Русі.

Про це повідомляє “Суспільне” із посиланням на російські ЗМІ.

Зокрема, якщо у виданні цього підручника від 2021 року йшлося про те, що літопис “Повесть временных лет” написав чернець Києво-Печерського монастиря Нестор, то в новій версії Нестор названий просто ченцем, без уточнення місця, де він жив і працював.

Крім того, у старій версії було сказано, що князь Володимир “хрестив увесь народ у Києві, у новій версії написано – “у столиці”. У новій редакції речення “Після смерті Олега у Києві став правити князь Ігор” замінили на “Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор”.

Нова редакція підручника “Окружающий мир” поки що не надійшла у продаж – її лише відправили до друку. Окрім неї, до випуску готують методичні матеріали, у яких уточнено роль Києва в історії росії. Імовірно, їх використовуватимуть у наступному навчальному році.

Також у підручнику з історії росії за шостий клас змінили дату, яку вважають моментом заснування Русі як держави. У редакції 2016 року написано: “882 рік, коли Олег об’єднав Новгород та Київ, багато істориків називають умовною датою утворення Давньоруської держави”. У редакції 2023 написано: “Поступово найбільшого значення набула династія князів, які зводили свій рід до Рюрика. З його покликанням 862 року у Новгород пов’язують утворення держави Русь”.

Читайте також: “Освітня деокупація: чому вчать в школах Криму та як інтегрувати кримських дітей в український простір після звільнення півострова”.

Фото: BBC News Україна 


Обговорення