Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Жовтня 2024

У TikTok з’явився новий небезпечний тренд: що варто знати батькам

Серед підлітків все більш популярною стає небезпечна практика – “хромування”. Для цього діти вдихають пари лаку для нігтів, клею, аерозолів, маркерів або інших предметів / речовин, які можна знайти вдома.

Про новий “флешмоб” розповіли на порталі “Освіторія”, посилаючись на видання Health.

Хромування – це навмисне використання дозволених продуктів для вдихання вуглеводнів та інших летючих газів і парів. Практика отримала свою назву через залишки, які “люди бачили на обличчях і руках після вдихання парів металевої фарби”.

За словами Брюса Рака, керуючого директора Центру контролю над отруєннями в медичній школі Ратгерса (Нью-Джерсі), хоча термін “хромування” новий, “нюхання звичайних речей через їхні тимчасові галюцинаторні ефекти вже давно популярне серед молоді”.

Нещодавно фахівці проаналізували понад 100 TikTok-відео про хромування, які загалом мали понад 25 мільйонами переглядів. За результатами дослідження, більшість із них активно переглядали неповнолітні користувачі. До того ж 70% публікацій були мемами, “що приваблює молодшу аудиторію та увічнює нормалізацію”. У результаті діти можуть вважати, що хромування є безпечнішою альтернативою забороненим наркотичним препаратам.

Утім, науковці попереджають, що такі дії можуть спричинити низку небезпечних наслідків для здоров’я. Зокрема:

  • сонливість;
  • запаморочення;
  • нудоту;
  • невиразне мовлення та інші.

Можливі й більш серйозні проблеми, як от порушення серцевого ритму та судоми. Як розповіли на порталі Health, саме хромування називають причиною березневої смерті 11-річного підлітка у Великій Британії. Дитина вирішила взяти участь у трендовому “виклику”, після чого у неї сталася зупинка серця.

Саме тому науковці закликають батьків:

  • намагатися тримати токсичні речовини поза доступом маленьких дітей;
  • поговорити з дитиною про хромування “відкрито й без засуджень”. Особливо, якщо ви помітили, що син / донька купує лак для нігтів, але не користується ним, має більше однієї банки комп’ютерної ганчірки або “захопилася випічкою”, але нічого не готує на кухні;
  • бути уважними до всього, що раптом змінюється у квартирі / будинку;
  • почати стежити за тим, як дитина використовує соціальні мережі. Найважливіше – переконатися, що підліток захищений від шкідливого контенту.

Читайте також: “Школи запрошують взяти участь у V Міжнародному уроці доброти до Всесвітнього дня захисту тварин”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення