Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Серпня 2021

У центрах зайнятості по 27 претендентів на кожні 10 освітянських вакансій

Державний центр зайнятості опублікував статистику безробіття серед освітян в Україні. 

Вона розміщена на сайті організації.

“Нова українська школа” дослідила ситуацію з безробіттям серед українських освітян.

Так, станом на 1 серпня на сайті Центру зайнятості було опубліковано приблизно 2,5 тисяч вакансій у сфері дошкільної, початкової та середньої освіти. Водночас понад 6,7 тисячі людей шукали роботу в освітній сфері, Тобто, на кожні десять вакансій припадають 27 претендентів.

Найбільша конкуренція відбувається за посаду директора дитячого садочка. Було 129 претендентів і лише дві вакансії. Водночас є лише три посади, на які кадрів не вистачає:

  • вчитель-логопед – 52 претенденти і 63 вакансії;
  • вчитель-реабілітолог – 20 претендентів і 34 вакансії;
  • вчитель-дефектолог – 19 претендентів і 85 вакансій.

Найпопулярніші вакансії:

  • вчитель середньої школи – 1 814 осіб шукають таку роботу та є 774 вакансії;
  • вихователь – 1 666 осіб шукають таку роботу та є 743 вакансії;
  • помічник вихователя – 1137 осіб готові працювати на такій посаді, відкрито 249 вакансій;
  • асистент учителя – 529 осіб і 88 вакансій;
  • учитель початкових класів – 520 осіб і 117 вакансій.

За віковим розподілом найбільше безробітних освітян мають вік 30–34 роки. Вони складають 17% від усіх шукачів роботи в педагогічній сфері. Інших – менше, дивіться діаграму нижче:

Графіка: “Нова українська школа”

Безробітні освітяни молодше 20 років складають менше 2% від своїх старших колег. Водночас вони складають 35% тих, хто шукають роботу вчителя початкових класів, маючи лише диплом молодшого спеціаліста та 20% від усіх, хто з таким дипломом хочуть бути вихователями.

Більшість безробітних – це жінки, вони складають 92%, чоловіків, відповідно, – 8%. Проте такий розподіл не у всіх професіях. Наприклад: серед тих, хто шукають роботу директора школи, чоловіків 37%. Також їх немало серед претендентів на посади викладачів у професійно-технічних (30%), професійних (25%) закладах освіти та на посади вчителів середніх шкіл (18%).

Чоловіки майже не шукають роботу в дошкільній освіті. Наприклад, 1131 людина шукають роботу помічниці вихователя і лише троє, – помічника, тобто 0,26%. Навіть попри популярність посади директора школи, бажання стати директором дитячого садочка висловили лише двоє чоловіків проти 125 жінок.

Повну таблицю з переліком освітянських вакансій та кількістю претендентів для них ви можете переглянути за цим посиланням.

Раніше ми писали, що середня зарплата серед педагогічних вакансій не дотягує до 7 тисяч.

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор – racorn, Depositphotos


Обговорення