Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Серпня 2023

У Верховній Раді пропонують запровадити обов’язкове вивчення тактичної медицини у 8-11 класах

Народні депутатки Ірина Никорак і Яна Зінкевич (яка до того ж є засновницею медичного батальйону “Госпітальєри”) подали до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонують включити до шкільної програми основи тактичної медицини.

Про це повідомляє Divoche.media.

Законопроєкт №9576 доступний за цим посиланням, пояснювальна записка до нього – тут.

Зокрема, в останній зазначено: “Прийняття проєкту Закону та його реалізація забезпечить підвищення рівня знань з основ тактичної медицини учнями 8-11 класів закладів загальної середньої освіти, підвищення культури безпеки та виховання свідомих учасників освітнього процесу.

Забезпечення виконання завдань, передбачених законопроєктом, допоможе убезпечити учасників освітнього процесу від непередбачуваних подій, спричинених військовою агресією російської федерації проти України, а також надасть можливість безперешкодної реалізації права на належні, безпечні і здорові умови навчання та викладання”.

Проєкт закону передбачає внесення змін до законів “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”. Зокрема, до Закону України “Про освіту” пропонують такі правки:

  1. частину першу статті 12 після слів “підприємливість та фінансова грамотність” доповнити словами “компетентність в галузі тактичної медицини”;
  2. частину другу статті 54 після слів “формуванню навичок здорового способу життя” доповнити словами “навичок та знань про надання домедичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій”.

Частину першу статті 44 Закону України “Про повну загальну середню освіту” пропонують доповнити новим абзацом такого змісту: “Державні стандарти повинні передбачати знання всіма учнями закладів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, основ тактичної медицини. Державні стандарти для базової середньої і профільної середньої освіти містять опис вимог до рівня знань учнів щодо основ тактичної медицини”.

“Формування компетентностей з основ тактичної медицини в учасників освітнього процесу шляхом організації системного навчання діям в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій є вкрай нагальною проблемою, яка потребує вирішення”, – ідеться в законопроєкті.

Читайте також: “Оновлений “Захист України”: розпочалася реєстрація вчителів на пілотний навчальний курс”.

Фото: ArmyFM


Обговорення