Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Січня 2023

У звільненому селі на Донеччині вчитель влаштував школу в себе вдома

Село Шандриголове Лиманського району перебувало в окупації протягом чотирьох місяців. Його звільнили 27 вересня 2022 року, однак ще у квітні школу дуже пошкодили загарбники – рішення про її відновлення чи побудову нової скоро мають ухвалити. А тим часом місцевий соціальний учитель вирішив проводити уроки у своєму будинку. 

Історію педагога Олександра Погорєлова розповіло “Суспільне”.

У селі немає інтернету та мобільного зв’язку, отже, діти не можуть навчатися онлайн. А стан шкільної будівлі (вибиті вікна й зруйновані кабінети) не дозволяє проводити заняття там. У зв’язку з цим ухвалили рішення: проводити консультації вдома у вчителів.

З розбитої школи до “консультаційного центру” перевезли вцілілі речі: плакати-наочність, підручники.

Наочність з української мови

Олександр Погорєлов викладає українську мову та літературу, але зараз допомагає дітям і з іншими предметами, зокрема географією, біологією, математикою та історією.

“Я виходжу на зв’язок з учителями-предметниками, отримую завдання, потім до мене приходять діти — я їм даю ці завдання, ми їх опрацьовуємо, готуємося. Я вирішив зробити школу в себе вдома, щоб діти могли навчатися, читати, писати”, – пояснив учитель.

Консультаційний центр у будинку Олександра Погорєлова щодня відвідують одинадцятеро дітей, які мають змогу не лише здобувати знання, а й спілкуватися з однолітками. Їх “підтримує” кіт учителя, для якого на заняттях ставлять окремий стілець.

Управління освіти Лиманської міськради отримало 11 ноутбуків для освітян – один з гаджетів передали Олександру Погорєлову.

Таких освітньо-консультаційних центрів в Лиманській громаді десять. Загалом у них навчається 387 дітей.

“Де є мобільний інтернет, звісно, діти виходять на онлайн-заняття. Зараз у нас вже є два Starlink для Рубцівського старостинського округу й закладу загальної середньої освіти № 5, де діти зможуть постійно вчитися і де в нас також створенні такі пункти”, – розповіла начальниця управління освіти, молоді та спорту Лиманської міськради Надія Діденко.

Читайте також: “Війна забрала дім, але не бажання навчати: подружжя з Донеччини проводить безплатні гуртки з робототехніки”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення