Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Серпня 2023

Учні можуть пропустити перший урок – пояснення Оксена Лісового

У Міносвіти невдовзі підготують докладні рекомендації для батьків та вчителів, як діяти, якщо вночі була тривога, діти з батьками перебували в укритті, а зранку треба йти на уроки. За словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, безпека має бути передусім, тож після тривожних ночей діти можуть пропустити перший урок.

“На моє переконання, якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок, - коментував Оксен Лісовий. – Це нормально пропустити заняття й наздогнати цю тему пізніше. Наприклад, на платформі Всеукраїнської школи онлайн. Треба бути реалістами і розуміти, що втомлена дитина навряд зможе сприймати матеріал на уроці та мати необхідний рівень концентрації”.

На думку Оксена Лісового, у навчальному процесі освітяни мають фокусуватися на головному і керуватися академічною свободою.

  • Якщо учень чи учениця пропускає (після тривожної ночі) самостійну чи контрольну, треба дати змогу доскласти цю роботу, радить міністр.
  • Якщо вчитель веде урок дистанційно і в нього почалася тривога, а у дітей в класі ні, то варто перервати заняття та йти до укриття.

“Якщо є можливість продовжити заняття зі сховища – чудово. Якщо немає – це не катастрофа, - додає Оксен Лісовий. – Ідеться не стільки про академічну успішність і правила, скільки про ментальне здоров’я – і школярів, і педагогів.

Усім зараз важко. Війна стосується кожного з нас. Привносить зміни у життя, у його різні сфери. Додається навантаження, якого б у мирний час не було. Тому зараз як ніколи важливо берегти свій ресурс та одне одного”.

Раніше ми розповідали про те, чи мають право батьки забирати дітей з укриття садочка під час повітряної тривоги.

Титульне фото: Facebook, Оксен Лісовий


Обговорення