Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Жовтня 2024

“Учнів ніхто не штрафуватиме”: Наталія Піпа пояснила, які зміни передбачає новий законопроєкт про українську мову в закладах освіти

Учнів і вчителів можуть зобовʼязати говорити українською мовою протягом усього часу перебування в школі, а не лише під час занять. Про це йдеться в законопроєкті №12086, який 1 жовтня 2024 року зареєстрували у Верховній Раді. Утім, за порушення мовного законодавства учнів та учениць не штрафуватимуть, а вчителі й адміністрація закладу нестимуть таку саму відповідальність, як і раніше.

Про це авторка законопроєкту, народна депутатка й секретарка Комітету освіти, науки та інновацій ВР Наталія Піпа повідомила в коментарі для порталу Osvita.24.

Ознайомитися з текстом документа можна за посиланням.

Нагадаємо, що спілкування державною мовою є обов’язковим у закладах освіти під час освітнього процесу. Утім, як наголосила Наталія Піпа, до цього було важко довести, що позаурочний час (наприклад, перерви, час у їдальні тощо) – це теж його частина. Тож законопроєкт покликаний розв’язати це питання й дати тлумачення: ”…весь заклад освіти, уся його територія й усе, що там відбувається, – це освітній процес”.

Водночас адвокат Ігор Фещенко в коментарі для Times of Ukraine розповів: у разі, якщо проєкт відповідного закону ухвалить Верховна Рада, батьків тих дітей, які говорять у школі на перервах російською, можуть почати штрафувати, передає портал “Фокус”.

За словами адвоката, фіксувати порушення буде персонал школи (зокрема, учителі), який потім надаватиме інформацію директору. Уже тоді, можливо, адміністрація направлятиме скарги до мовного омбудсмена.

“Поки що питання фіксування цих порушень не так сильно врегульовано”, – додав адвокат.

Юрист також вважає, що ухвалити новий законопроєкт, який підтримало МОН, буде складно. Адже він створить додаткове навантаження для батьків – не лише психологічне, а й фінансове.

Утім, за словами Фещенка, якщо проєкт закону все ж ухвалять і його погодить Президент, то:

  • для малолітніх дітей віком до 14 років за порушення ніякої відповідальності не буде;
  • за підлітків віком від 14 до 16 років відповідатимуть батьки (зокрема, за словами адвоката, за порушення передбачені штрафи від 850 до 1700 гривень);
  • діти віком від 16 років відповідатимуть за порушення самостійно.

На цю заяву відреагувала авторка законопроєкту Наталія Піпа. Вона наголосила, що учнів ніхто штрафувати й карати не буде.

“Штрафи були й будуть ті самі для вчителів та директора, якщо вони не вживатимуть державну мову. Ця норма діє вже кілька років. Але основне, що зможе вирішити цей закон, щоб не було різного трактування, що таке “мова освітнього процесу”. Тобто, перерва – це освітній процес чи ні? Позаурочний час, учительська – це освітній процес?” – уточнила депутатка.

За її словами, учителі та представники адміністрації будуть змушені говорити українською під час усього часу перебування в закладі й створювати для дітей разом з батьками українськомовне середовище. Утім, це не стосується шкіл з навчанням мовами національних меншин. Їм лише рекомендуватимуть створювати українськомовне середовище, але не зобов’язуватимуть.

“Тому, коли цей адвокат каже, що дітей будуть карати штрафами, то він відробляє чиєсь замовлення або каже неправду”, – додала Наталія Піпа.

Вона також наголосила, що чекає від Ігоря Фещенка спростування інформації, зокрема, про норму закону, яка нібито передбачає покарання дітей.

“За вживання російської мови в школі каратимуть педагогів у разі ухвалення законопроєкту. Якщо хтось почує від вчителя російську мову на території школи, може звернутися до директора або до мовного омбудсмена відразу. Але найкраще мати відеодоказ порушення чи свідків. Тоді вже зможуть накласти штраф”, – резюмувала народна депутатка.

Раніше ми розповідали, що 96% учителів проводять уроки лише українською мовою, а 80% педагогів спілкуються державною й за межами школи.

Титульне фото: “РБК-Україна”


Обговорення