Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Вересня 2024

Учителям зараховуватимуть стаж роботи за кордоном для виплати надбавок за вислугу років: Уряд України ухвалив постанову

Учителям зараховуватимуть період їхньої роботи за кордоном (на педагогічних посадах) до стажу, який дає право на отримання надбавки за вислугу років в Україні.

Таке рішення сьогодні, 3 вересня, ухвалив Уряд України, повідомило Міністерство освіти і науки України.

Повний текст постанови оприлюднять найближчим часом.

До сьогодні період роботи за межами України зараховували до стажу педагогічної роботи лише в разі укладання міжнародних угод / договорів між країнами. Утім, після початку повномасштабного вторгнення росії коло країн, у яких працевлаштовані українські вчителі, значно розширилося (не з усіма цими країнами Україна має відповідні угоди).

Тобто до сьогодні педагогам, які повернулися в Україну й працевлаштувалися в заклади освіти, не мали права зарахувати час роботи за кордоном до стажу для виплати надбавки за вислугу років. Рішення Кабміну врегулювало це питання.

У МОН нагадали, що для педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти передбачена щомісячна надбавка (залежно від стажу педагогічної роботи):

  • понад 3 роки 10% посадового окладу (ставки заробітної плати);
  • понад 10 років 20%;
  • понад 20 років 30%.

Тепер, згідно з рішенням Кабміну, час роботи за кордоном зарахують до стажу педагогічної роботи, якщо вчитель надасть підтверджувальні документи (наприклад, трудовий договір). Рішення уряду діятиме під час воєнного стану й упродовж одного року після його припинення.

Крім того, до стажу педагогічної роботи зарахують і час, коли вчитель фактично не працював, але за ними зберігалося місце роботи (посада) та/або заробітна плата (повністю або частково).

Читайте також: “МОН затвердило Порядок та умови здобуття освіти в школах України в умовах воєнного стану”.

Титульне фото ілюстративне – ГО “Смарт освіти”, гімназія №75; зображення в тексті – МОН


Обговорення