Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Листопада 2022

Удень – очне навчання, ввечері – дистанційка: подвійне навантаження на українських учнів за кордоном

Українські діти, що вчаться за кордоном, отримують подвійне навантаження: удень вони відвідують місцеву школу очно, увечері сідають за онлайн-навчання в українській.

В ефірі національного телемарафону заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко дав відповіді на популярні запитання про навчання українських школярів за кордоном та їхнє легке повернення в освітню систему України.

Він нагадав, що для українських школярів за кордоном передбачено кілька варіантів навчання:

  • онлайн у своїй українській школі,
  • “сімейна” форма (асинхронне навчання у вільний час із підсумковим річним контролем),
  • Міжнародна українська школа (МУШ) – екстернатна форма навчання, яку підтримують 38 європейських закладів освіти.

У МУШ, за словами Вітренка, уже навчається понад 10 000 школярів.

Водночас заступник міністра наголосив, що МОН розіслало рекомендації до освітніх інституцій МУШ, де йдеться не про навчання за українською програмою в повному обсязі, а про додаткове вивчення предметів, які дають змогу “не втрачати зв’язок з Україною”. Насамперед  це українська мова та література й історія України.

Цих дисциплін у європейських школах немає, однак для отримання українських документів про освіту їх необхідно скласти.

Натомість оцінки з інших предметів, зокрема точних і природничих наук, вивчених у Європі, буде перезараховано.

“Усі результати навчання в європейських школах будуть автоматично визнані на території України, коли наші діти повернуться до своїх шкіл”, – запевнив Андрій Вітренко.

“Повторних” курсів також не передбачено: якщо дитина, повернувшись до України, піде в українську школу з нового навчального року, її буде зараховано до відповідного класу (наприклад, після закінчення першого – до другого).

МОН “розіслало жорсткі інструктивні листи” про навчання школярів за кордоном і повернення їх в українську освітню систему. Якщо директори шкіл не згодні діяти за визначеними принципами, батькам слід звертатися до регіональних управлінь освіти або прямо до Міністерства.

Для школярів, які вчаться в Україні дистанційно, МОН розробляє додатки, які можна використовувати без підключення до інтернету. А поки вони не готові – міністерство рекомендує повернутися до традиційного паперового підручника.

Нагадаємо, що для українських школярів за кордоном ГО “Смарт освіта” організовує навчання з українськими вчителями онлайн увечері та у вихідні для опанування українознавчого компонента.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

 Фото: автор – IgorVetushko, Depositphotos


Обговорення