Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Жовтня 2017

Україна та Польща підпишуть декларацію про імплементацію мовної статті нового закону

Україна та Польща підпишуть декларацію про основні напрями імплементації в українських школах, в яких навчання ведеться польською мовою, мовної статті нещодавно ухваленого закону “Про освіту”.

Про це домовилися міністр освіти і науки Лілія Гриневич з міністром національної освіти Республіки Польща Анна Залевська сьогодні, 17 жовтня, передає прес-служба МОН.

Зараз сторони працюють над текстом декларації, яку планується підписати вже найближчим часом.

Польська сторона одразу прийняла загальний план імплементації мовної статті – зокрема, поступове збільшення частки предметів, що викладаються українською мовою, до 60% у старшій школі. Проте в них є зауваження щодо неоднозначних формулювань на рівні закону.

“Ми розуміємо важливість для України утвердження української мови як державної, у Польщі ми також багато уваги приділяємо розвитку нашої мови. Однак у нас є двосторонні домовленості. Пункт 4 статті 7 закону каже, що деякі предмети можуть вивчатися мовами Європейського союзу. Але слово можуть – це не гарантія. Має бути гарантія, що певна частина предметів буде вивчатися польською”, – акцентувала Міністр національної освіти Республіки Польща.

На це Лілія Гриневич відповіла, що загальність статті пояснюється тим, що це рамковий закон, і детальніші формулювання буде виписано в спеціальному законі “Про загальну середню освіту” та підзаконних актах Кабміну.

“На роботу над цими документами потрібен час. Зі свого боку ми з самого початку декларували готовність виписати шлях імплементації у двосторонніх документах між країнами. Хочу наголосити, що 5 українських шкіл, де навчання ведеться польською мовою, уже навчаються за моделлю, яку ми пропонуємо для імплементації. Тобто частково предмети у базовій та старшій школі вивчаються українською”, – додала міністр освіти і науки України.

У прес-службі МОН зазначають, що таке навчання дає результати. Попри те, що зараз польською в Україні навчаються 1 785 дітей, у 2017 році лише 1 особа не подолала поріг склав/не склав з української мови. Також лише 5 осіб складали ЗНО польською мовою.


Обговорення