Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Червня 2024

Українська школа у Варшаві отримала нагороду від Банку розвитку Ради Європи

Варшавська українська школа “ВШколУ” (яку відкрили за 24 дні після початку повномасштабного російського вторгнення) отримала престижну нагороду CEB Award for Social Cohesion 2024 від Банку розвитку Ради Європи за свій внесок в освіту дітей-біженців та інноваційний підхід.

Про це редакції “НУШ” розповіли представники закладу освіти.

Нагороду CEB Award for Social Cohesion присуджують з 2020 року за видатний внесок у соціальну згуртованість у всій Європі. Вручення премії, на яку цьогоріч претендували понад 100 ініціатив із 27 країн, відбулося 6 червня під час урочистої гали в Рейк’явіку.

Як розповіли у Варшавській українській школі, заснування закладу освіти навесні 2022 року було відповіддю на нагальну потребу, пов’язану з повномасштабною агресією росії проти України, і необхідністю піклування про дітей-біженців. Нині в 11 класах закладу освіти вчаться 270 учнів і учениць. Крім того, у школі працює багато українок-біженок.

Навчання у школі відбувається за поєднаними польськими та українськими освітніми програмами. Тому учні й учениці вчаться одночасно двома мовами, “завдяки чому можуть зберегти свою національну ідентичність, одночасно інтегруючись з місцевою спільнотою”.

Крім того, у закладі освіти українські діти можуть також отримати психологічну й емоційну підтримку.

“У “ВШколУ” ми робимо те, що багатьом здається неможливим – одночасно інтегруємо й дбаємо про збереження національної ідентичності, поєднуємо польську та українську освітні програми, робимо це разом – українці та поляки. Нагорода CEB – це відзнака, яка дає надію на новий підхід до освіти дітей-біженців”, – розповіла заступниця директора школи Антоніна Міхаловська.

На жаль, функціонування Варшавської української школи перебуває під загрозою через дедалі меншу фінансову підтримку міжнародних організацій. А польська освітня субвенція не покриває всіх витрат закладу освіти. Утім, у школі наразі роблять усе можливе, аби продовжити навчання дітей.

Читайте також: “Учитель року – 2024”: відомі імена переможців і лауреатів конкурсу”.

Титульне фото: Варшавська українська школа “ВШколУ”


Обговорення