Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Травня 2024

Українське учнівство має один із найкращих показників стійкості й найбільше піклується про своє здоров’я: результати дослідження

Українське учнівство краще піклується про стан свого здоров’я, порівнюючи з середнім показником школярів і школярок з інших країн. Зокрема, діти й підлітки в Україні рідше пропускають сніданки, частіше виконують фізичні вправи, сплять по 8 годин і споживають фрукти й овочі. Однак рівень тютюнопаління та вживання алкоголю серед учнів усіх країн-учасників майже однаковий.

Про це свідчать дані міжнародного дослідження соціально-емоційних навичок ДоСЕН, які під час презентації результатів озвучив голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак.

Ознайомитися зі звітом ДоСЕН для України всі охочі можуть посилання.

В опитуванні, яке дослідники провели у 2023 році, взяли участь 10-річні й 15-річні школярі та школярки з 16 країн і місцевостей світу.

Як зазначив Руслан Гурак, соціально-емоційні навички позитивно впливають на здоровʼя й благополуччя учнів і учениць, їхні навчальні результати, а також відкривають перспективи щодо професії й карʼєри.

“Вони також помічні на більш високих рівня освіти, де вимоги й навантаження вищі, і кожного разу є ризик не впоратися та випасти з навчання. Соціально-емоційні навички також є ресурсом для скорочення нерівності в досягненні важливих життєвих результатів”, – наголосив очільник ДСЯО.

За його словами, соціально-емоційні навички є динамічними і їх можна розвивати, що, зокрема, впливатиме й на показники здоров’я школярів і школярок. “Дуже важливо, що вони розвиваються не ізольовано й не в шкоду академічним результатам, а навпаки – підтримують ці результати”, – додав Гурак.

Так, за даними дослідження, учні й учениці в Україні, які вказували, що піклувалися про своє здоров’я, частіше засвідчували в себе й більш розвинені навички:

  • регуляції емоцій;
  • енергійності;
  • оптимізму.

Зокрема, як зазначив Руслан Гурак, українське учнівство має один із найкращих серед усіх країн / місцевостей рівень стійкості – 12%.

Підлітки також виявили більшу задоволеність стосунками з іншими, власним тілом і меншу навчальну тривожність. А прямий зв’язок між навичкою довіри та станом здоров’я і благополуччя загалом в Україні проявився сильніше, ніж у середньому по ДоСЕН.

Утім, згідно з результатами дослідження, 45% школярів і школярок в Україні щодня сплять менше, ніж 8 годин. Цей показник позитивніший, ніж середній в інших країнах (57%), і значно кращий, ніж у антилідерів рейтингу – Японії та Китаю, де недосипають 80% і 73% учнів відповідно.

Щодо гендерного розподілу, то в середньому для всіх країн / місцевостей ДоСЕН 15-річні дівчата засвідчили гірші результати свого здоров’я та благополуччя за всіма показниками, ніж хлопці.

В Україні дівчата в середньому вказували на:

  • гірше психологічне благополуччя (однак ця різниця менша, ніж середня по країнах);
  • вищу навчальну тривожність;
  • слабше піклування про своє здоров’я.

Однак, у нашій країні не спостерігалася різниця між хлопцями й дівчатами в плані задоволеності життям і стосунками з іншими. Крім того, українські юнаки, за даними ДоСЕН, мають гіршу задоволеність власним тілом.

Читайте також: Майже половина 15-річних підлітків планує започаткувати власний бізнес – результати Міжнародного ДоСЕН”.

Титульне фото й інфографіка в тексті: скриншоти з презентації результатів дослідження й звіту ДоСЕН


Обговорення