Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Грудня 2023

Українські підлітки витрачають більше часу на виконання домашніх завдань, ніж їхні однолітки в інших державах

Більшість 15-річних підлітків в Україні витрачають на виконання домашнього завдання до 1 години.

Про це йдеться в Національному звіті за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, який оприлюднив Український центр оцінювання якості освіти.

Зокрема, згідно з результатами дослідження, школярі й школярки в Україні вдень витрачають на виконання домашніх завдань з математики:

  • 32% – менше ніж 30 хвилин;
  • 33% – до 1 години;
  • 23% – від 1 до 2 годин;
  • 13% – понад 2 години.

Крім того, існує кореляція між витраченим часом на виконання завдань і результатами навчання. Так, ті школярі, у кого домашнє завдання займає до 30 хвилин на день, і ті, у кого це займає понад дві години, мають гірші результати з математики.

Дослідники наголошують, що на час виконання роботи може впливати не лише обсяг завдань, а й відволікання школярів. А тому сприйняття даних не може бути однозначним.

Однак, результати дослідження підтверджують, що тривалість виконання домашніх робіт прямо пов’язана з успішністю школярів: учні з кращими показниками витрачають на них менше часу, з гіршими – більше.

За даними PISA-2022, показники українців є найбільшими в порівнянні з учнями сусідніх держав. Зокрема, не більш як пів години на день на підготовку домашніх завдань витрачають :

  • у Словаччині – 67% школярів,
  • у Польщі – 54%;
  • в Естонії – 52%.

Приблизно такі ж результати, як в Україні, показали учні з Грузії.

Раніше ми розповідали, що за даними PISA-2022, 42% українських 15-річних підлітків не досягли базового рівня грамотності з математики.

Титульне фото – freepic.com; інфографіка в тексті – PISA-2022


Обговорення