Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Жовтня 2024

Українську мову включать до переліку випускних іспитів у школах Польщі

Українську мову з 2025 року включать до польської матури – випускних іспитів після закінчення навчання у середній школі, які одночасно є вступними іспитами для здобуття вищої освіти в Польщі.

Про це йдеться в роз’ясненні Міністерства освіти і науки України щодо можливостей для українських громадян, які тимчасово перебувають на території Польщі.

Ознайомитися з ним можна нижче або за посиланням.

Так, у 2024–2025 році учні й учениці, які закінчують у Польщі 8-й клас (середню школу) і є громадянами України, складатимуть математику й сучасну іноземну мову.

Українську планують додати до польської матури як іноземну мову на вибір з 2025 року. Тобто складати її школярі й школярки зможуть з 2025–2026 навчального року.

Водночас учнів і учениць, які:

  • перебувають на території Польщі,
  • у 2024–2025 навчальному році закінчують дистанційно 11-й клас в українській школі,
  • планують складати НМТ,

можуть звільнити від складання польського іспиту за 8-й клас (за бажанням школяра / школярки).

Раніше у МОН також повідомили, що станом на 1 вересня 2024 року понад 335 тисяч дітей, які нині перебувають за кордоном, продовжують навчатися в українських школах.

Нагадаємо, що 1 липня 2024 року в Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям. Згідно з ними, щомісячну допомогу в розмірі 800 злотих (програма “800+”) і одноразову допомогу в розмірі 300 злотих (“добрий старт”) будуть отримувати лише ті діти, які зараховані до місцевих закладів середньої освіти.

mon-povidomlyaye-vazhlyvu-informatsiyu-dlya-ukrayintsiv-yaki-tymchasovo-perebuvayut-u-polshchi

Читайте також: “Як не забути українську мову за кордоном: поради для підлітків та їхніх батьків”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення