Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Лютого 2024

Укриття шкіл і садочків під час навчального процесу доступні лише для учнів, вихованців і освітян – постанова КМУ

Кабінет Міністрів України рішенням від 19 грудня 2023 року ухвалив постанову №1331 “Деякі питання ведення обліку об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту”. Зміни, які були внесені цим документом до Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку, передбачають, що доступ до укриттів закладів освіти України під час очного навчання можливий лише для учасників освітнього процесу.

Про це повідомили в Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Згідно з 5 пунктом Порядку, укриття мають бути розташовані в швидкому доступі для громадян. А радіус пішохідної доступності до них має складати не більше ніж:

  • 300 метрів – для багатоповерхової забудови, забудови підвищеної поверховості й висотної забудови, а також для суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту;
  • 500 метрів – для середньоповерхової та малоповерхової забудови.

Крім того, заклади освіти України не мають здійснювати облік укриттів. Ця функція покладена на засновників. Адже, відповідно до пункту 15 Порядку, облік сховищ, розташованих на території України, незалежно від їхнього типу й форми власності, ведуть у паперовій і електронній формах:

  • міністерства;
  • інші центральні органи виконавчої влади;
  • місцеві органи виконавчої влади;
  • суб’єкти господарювання та інші юридичні особи (згідно з пунктом 16 Порядку, винятково в паперовій формі)

Облік на територіальному й галузевому рівні здійснюють за допомогою Інформаційної системи “Облік та візуалізація фонду захисних споруд цивільного захисту” (пункт 16 Порядку). Адміністратором Інформаційної системи є ДСНС, а її користувачами, відповідальними за внесення інформації, – інші суб’єкти ведення обліку (пункт 23 Порядку). Внесену інформацію щодо об’єктів фонду захисних споруд через електронну інформаційну взаємодію щодня передають до порталу “Дія” (пункт 23 Порядку).

Крім того, відповідно до змін, які були внесені до Порядку (пункт 23-1), громадяни можуть подати відгуки та пропозиції щодо стану й функціонування укриттів, а також поставити їм оцінку. Ця функція доступна на порталі “Дія” або в однойменному застосунку. Відповідну інформацію передадуть до уповноважених органів, аби ті могли вжити необхідні заходи для покращення ситуації.

Читайте також:В укриття з домашнім улюбленцем: що варто знати перед тим, як йти в сховище з тваринами”.

Титульне фото: “Зміна”


Обговорення