Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Серпня 2024

UPD: МОН проведе службове розслідування щодо закупівлі ІМЗО підручників за завищеною ціною: подробиці

Міністерство освіти і науки України проведе службове розслідування щодо закупівлі Інститутом модернізації змісту освіти підручників для дітей з особливими освітніми потребами за завищеною ціною.

Про це МОН повідомило на своєму сайті.

“МОН неухильно дотримується антикорупційних принципів, тому вдячні представникам медіа за те, що звернули увагу на можливі порушення. Обовʼязково повідомимо про результати службового розслідування”, – додали в міністерстві.

Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО) окрема юридична особа, що займається організацією конкурсу та закупівлею підручників і посібників для шкіл.

Як розповіли у виданні NGL Media, лише протягом червня-липня 2024 року ІМЗО уклав з ТОВ “Видавництво Атлант” 83 угоди (напряму, без оголошення тендерів) на суму майже 163 мільйони гривень для видання підручників:

  • для шкіл з мовами навчання національних меншин (польською, угорською, румунською);
  • для учнів з особливими освітніми потребами.

Ще 21 угоду на 15 мільйонів гривень уклали в грудні минулого року.

“Типовим прикладом є укладена 27 червня угода вартістю 5,4 мільйона гривень на видання майже 12 тисяч підручників “Здоров’я, безпека та добробут” для шестикласників з ООП”, йдеться в розслідуванні журналістів.

В угоді, зокрема, вказані технічне завдання й планова калькуляція, де розписані всі витрати й прибуток видавництва:

  • 4,8 мільйона гривень поліграфічні послуги;
  • 370 тисяч гривень загальні витрати й гонорари авторам.

Рентабельність всіх етапів виробництва, згідно з калькуляцією, не перевищує 5% і становить менше ніж 260 тисяч гривень. Тобто один підручник від видавництва “Атлант” коштує приблизно 455 гривень.

Утім, як з’ясували журналісти, звернувшись до кількох інших українських друкарень з проханням надати розрахунки вартості їхніх послуг з друку підручника за таким же технічним завданням (наклад, обсяг, щільність паперу, колір тощо), вартість поліграфічних послуг у калькуляції “Атланту” завищена щонайменше у два рази.

Зокрема, у друкарні ТОВ “ПЕТ” (саме там видає свої посібники “Атлант”) висловили готовність упродовж місяця видрукувати 12 тисяч підручників за 871,2 тисячі гривень, що майже в п’ять разів дешевше, аніж закладені “Атлантом” 4,8 мільйона гривень. З урахуванням додаткових витрат (гонорар, рентабельність тощо), вартість одного підручника від друкарні ТОВ “ПЕТ” складає 109 грн.

“Звичайно, варто було б докладно аналізувати кожну з цих угод [які уклали ІМЗО та видавництво “Атлант” – ред.], але, проглянувши надіслані техзавдання й планові калькуляції, можна впевнено сказати, що вартість завищена у два-три рази, а подекуди й більше. Це очевидно будь-кому на нашому ринку”, – сказав NGL.media технічний директор одного з українських видавництв, яке також користується послугами ТОВ “ПЕТ”.

У такому випадку прибуток “Атланту” від кількамісячної співпраці з ІМЗО може сягнути 100-120 мільйонів гривень.

Видавництво “Атлант” засноване 18 серпня 2023 року в Києві трьома українськими бізнесменами:

  • Віктором Кругловим – власником видавничої групи “Основа” й видавництва “Ранок“;
  • Олегом Фурманом – власником видавництва “Генеза“;
  • Олегом Костенком – власником видавничого центру “Оріон“.

Так, у 2021 році “Ранок” отримав замовлення на видавництво підручників на 121 мільйон гривень, а у 2024 році – на понад 190 мільйонів, посівши перше місце за сукупною вартістю підрядів від МОН. Водночас видавництво “Генеза” у 2021 році отримало від МОН замовлень на 82 мільйонів гривень, у 2024 році – на 170 мільйонів гривень. А видавничий центр “Оріон” – 81 мільйон гривень у 2021 році (у 2024 замовлень не було).

“Формально Круглов, Фурман і Костенко є конкурентами на ринку навчальної літератури. Проте це не завадило їм об’єднати інтереси в новому бізнес-проєкті “Атлант”, який менше ніж за рік уже отримав від МОН 104 угоди на 178 мільйонів гривень”, – йдеться в розслідуванні журналістів.

Очолила видавництво “Атлант” Лєля Мінакова, колишня заступниця голови правління державного холдингу “Укрвидавполіграфія” – найбільшої в Україні видавничо-поліграфічної компанії, що курує роботу 23 профільних підприємств.

Журналісти також розповіли, що послугами Харківського ТОВ “ПЕТ”, де “Атлант” друкував усі підручники, протягом 2010-2011 років користувалися всі видавництва, яким МОН доручало видання.

Проте тоді компанія не мала достатніх виробничих потужностей і замовляла друк в реальних друкарнях, залишаючи собі 60-90% коштів, виділених на видання підручників.

“У той час МОН очолював Дмитро Табачник, який втік з України після перемоги Євромайдану. У 2015 році кореспонденти ТСН розшукали його в ізраїльському місті Натанія. Виявилося, що він жив у розкішній квартирі разом з Михайлом Шифріним – власником ТОВ “ПЕТ”. Михайло Шифрін є громадянином Ізраїлю. В інтерв’ю місцевим медіа він розповідає про свій новий проєкт – видання Тори та інших священних єврейських книг українською мовою, а також про значні збитки через російську агресію. За його словами, внаслідок російського ракетного удару по Харкову в його друкарні було пошкоджене дороге обладнання”, – йдеться в розслідуванні.

Друкарня ТОВ “ПЕТ” розташована в харківському Будинку друку. Цей комплекс споруд справді серйозно постраждав від ракетної атаки росії в липні 2022 року.

Як розповіли журналісти NGL.media, директорка ТОВ “Видавництво Атлант” Лєля Мінакова в письмовій відповіді вказала, що факт завищення вартості виготовлення підручника “Здоров’я, безпека та добробут” відсутній.

Натомість директор ІМЗО Євген Баженков заявив, що його організація не впливає на вибір друкарні.

“Видавництва, зокрема, ТОВ “Видавництво Атлант”, самостійно визначають поліграфічне підприємство, яке спроможне виконати державне замовлення щодо друку підручника у визначений термін на умовах видавництв”, – стверджує він.

UPD: У листі до медіа “Українська правда життя”, представники видавництва розповіли, що генеральні директори “Ранку”, “Генези” та “Оріона” ухвалили рішення про створення “Атланта” для того, щоб відповідати новим вимогам ІМЗО.

За словами Олега Фурмана, ІМЗО додав до угоди з видавцями вказівку про самостійний переклад підручників на угорську, кримськотатарську й інші мови національних меншин, а також адаптацію видань для учнів з ООП (наприклад, випуск підручників зі шрифтом Брайля).

“Це те, на чому наші команди – “Ранку”, “Генези” й “Оріона” – не спеціалізуються. У такому разі ми мали б звертатися за послугами до спеціалізованих видавництв, але це призвело б до більших витрат та ускладнення виробничих процесів. Тож виникла потреба заснувати власне окреме видавництво”, – додав він.

У пресслужбі “Атланта” також розповіли, що більшість підручників на замовлення ІМЗО мали створювати на основі навчальних видань “Ранку”, “Генези” й “Оріона”. Тому уникнути договірних відносин з цими компаніями було б можливо.

У видавництві додали, що вибір підручників, які друкуватимуть за кошти державного бюджету, робить не МОН чи ІМЗО, а українські вчителі за результатами конкурсних доборів. Крім того, згідно з чинним законодавством України, здійснення публічних закупівель під час дії воєнного стану не вимагає обов’язкового проведення тендерів.

“У законодавстві про публічні закупівлі вказано, що укладання договорів на замовлення товарів із необхідністю захисту авторських прав можна проводити без відкритих торгів. Підручники, а тим паче підручники для осіб з ООП, підпадають під цей критерій. Тож тут ніяких порушень немає”, – розповів Віктор Круглов.

В “Атланті” також вважають, що розрахована ними вартість підручників відповідає ринковим цінам, а журналісти в ході розслідування не врахували “реальну ситуацію на ринку” й чинники підвищення вартості послуг. Зокрема:

  • сезонне навантаження;
  • руйнацію друкарні “Фактор-Друк”, що вплинула на завантаженість;
  • зміну вартості одного підручника залежно від накладу видання;
  • терміновість замовлення;
  • технічну складність виконання підручників;
  • відключення електроенергії, через які в друкарні довелося купувати генератори, а працівникам – працювати понаднормово.

У видавництві також пояснили, що реальну вартість підручників не можна з’ясувати, маючи інформацію виключно про кількість тиражу й тип паперу.

“В Україні працює дуже мало друкарень, які спеціалізуються на випуску навчальної літератури. Тому що існують спеціальні нормативи та стандарти, яких потрібно дотримуватися під час друку. Ці дані не вказують в угодах, що опубліковані на Prozorro чи в інших реєстрах, але вони є в наказах і стандартах МОН. Тому, коли журналісти вказали, що надали таке ж технічне завдання в інші друкарні, це не зовсім так. Бо вони мали доступ лише до кількості тиражу й типу паперу”, – додали в “Атланті”.

За словами представників видавництва, “Атлант” погодилося “поставити найнижчу ціну” за один примірник. А реальна вартість підручника перевищує вартість, зазначену в договорі з НСЗУ.

“Видавництво “Атлант” працює для розвитку української освіти. Уперше за 30 років незалежної України підручники для учнів з ООП та підручники, перекладені мовами національних меншин, надрукували вчасно (до початку навчального року). Свою діяльність компанія веде на законних підставах, дотримуючись усіх нормативів і стандартів. Факти, подані в розслідуванні журналістів, неповні й викривлені. Тож “Атлант” сподівається на вичерпне роз’яснення ситуації від обох сторін і її конструктивне вирішення”, – резюмували у видавництві.

Читайте також: В Україні друк усіх підручників для учнів 1–2 класів профінансує уряд США

Титульне фото: freepic.com


Обговорення