Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Січня 2023

Уповноважений із захисту державної мови закликав повідомляти про випадки лінгвоциду української

Вилучаючи з бібліотек наукову й художню літературу з історії України, створюючи списки заборонених книг, окупанти прагнуть до знищення української національної ідентичності. Мовний омбудсмен Тарас Кремінь пропонує громадянам повідомляти про всі вияви лінгвоциду. 

До цього Уповноважений із захисту державної мови закликав на своїй сторінці у Facebook.

Про випадки лінгвоциду можна повідомити на електронну пошту: [email protected].

Зокрема, Тарас Кремінь зазначив: “Вилучення українськомовної літератури на окупованій Луганщині – серед зухвалих проявів політики лінгвоциду російських військових злочинців”. Ідеться про список “екстремістської літератури”, який заборонили у так званій ЛНР.

Список екстремістських видань

“Створення списку “заборонених” 365 творів, переважно книг з історії України, досліджень з питань Голодомору, а також коміксів – це спроби стерти нашу національну ідентичність. Не зволікаючи, окупанти витісняють все українське зі сфер суспільного життя, зокрема, освіти і культури. З перших днів окупації вони перевели школи на російську мову навчання, звільнили вчителів української мови, літератури й історії, провели ревізію бібліотек. Створення такого “чорного списку” – черговий злочин окупантів, їхнє намагання знищення всього українського”, – наголосив Тарас Кремінь.

Також омбудсмен нагадав, що Секретаріат Уповноваженого постійно фіксує факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях і передає їх до правозахисних та правоохоронних органів.

Читайте також: ““Чергова інформаційна провокація”: у Маріуполі окупанти дозволили викладати українську як іноземну”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: титульне – Уповноважений із захисту державної мови, у тексті – Телеграм-канал Артюх


Обговорення