Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Грудня 2023

УРЯД ВИДІЛИВ ДОДАТКОВИЙ 1 МІЛЬЯРД ГРИВЕНЬ НА НУШ

Уряд України додатково виділив 1 мільярд гривень на закупівлю мультимедійного обладнання для 5–6 класів Нової української школи. Загалом, у 2023 році фінансування НУШ становить 1,47 мільярда гривень.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Минулоріч реформа НУШ перейшла в 5 клас. Однак у 2022 році заклади освіти України не були забезпечені необхідними засобами навчання, а вчителі не пройшли підвищення кваліфікації, адже через повномасштабне вторгнення російської федерації 1,5 мільярда гривень субвенції НУШ держава спрямувала на потреби оборони.

19 вересня 2023 року Кабмін поновив фінансування реформи та ухвалив Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету), виділивши 473,3 мільйона гривень.

Учора, 19 грудня 2023 року, Уряд України затвердив постанову про “Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) у 2023 році”, згідно з якою на потреби реформи спрямують додатковий 1 мільярд гривень.

Мультимедійне обладнання для закладів освіти, на яке підуть кошти, місцеві органи влади будуть закуповувати за принципом співфінансування:

  • 70% – субвенція, 30% – місцевий / обласний бюджет: для міських територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1, для обласних бюджетів; для обласних і бюджету міста Києва;
  • 80% – субвенція, 20% – місцевий бюджет: для сільських і селищних територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1;
  • 90% – субвенція, 10% – місцевий бюджет: для бюджетів місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності 1,1 і менше;
  • 95% – субвенція, 5% – місцевий бюджет: для бюджетів місцевого самоврядування, з яких фінансують заклади освіти в селах (селищах) зі статусом гірських.

Як зазначають у МОН, мультимедійна техніка допоможе вчителям більш ефективно викладати навчальний матеріал. А завдяки перегляду зображень, текстів і відео учні зможуть глибше зрозуміти матеріал та зекономити час на його опрацювання. Також мультимедійне обладнання дасть змогу краще організувати процес змішаного навчання.

1,47 мільярда гривень освітньої субвенції органи місцевої влади зможуть також довикористати в 2024 році (частина 4 статті 1032 Бюджетного кодексу України).

Крім того, Уряд України заклав в державному бюджеті на 2024 рік ще 1,5 мільярда гривень на Нову українську школу.

Читайте також:Перезавантаження реформи “НУШ”: які основі проблеми кожної освітньої галузі виокремили експерти”.

Титульне фото: volynnews.com


Обговорення