Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Лютого 2018

Уряд затвердив новий освітній Стандарт для початкових класів

Кабінет міністрів затвердив новий Державний стандарт початкової освіти, за яким учитимуться перші класи Нової української школи в наступному навчальному році.

Відповідне рішення ухвалили за засіданні Кабміну 21 лютого.

Основна відмінність нового Стандарту – орієнтованість на здобуття учнями компетентностей, а не лише знань.

Цей Стандарт опрацьовували впродовж 2-х років. Ми враховували найцікавіший і найуспішніший досвід 7-и країн, залучили міжнародну експертизу. Ми також враховували найкращі українькі традиції, зокрема, які пов’язані зі світосприйняттям. методиками навчання, активного пізнання. Наприклад, закладені ідеї Василя Сухомлинського.

Тобто ми можемо сказати, що цей Стандарт є українським продуктом, який базований на найкращому зарубіжному та національному досвіді“, – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич на засіданні уряду.

За цим Стандартом у 2018/2019 навчальному році розпочнуть навчання всі перші класи.

Тепер МОН має затвердити Типові начальні програми, які запропонують до використання школам. Вже відбулося громадське обговорення цих програм, тож найближчим часом їх мають затвердити із врахуванням пропозицій, отриманих під час обговорень.

Передбачається, що школи зможуть використовувати типові навчальні програми, розробляти свої на основі типових, затверджуючи їх на педрадах, або ж користуватися нетиповими навчальними програмами (написаними суто на основі Стандарту), які запропонують певні авторські колективи або ж розробити власні. Ці програми потребуватимуть окремого затвердження, процедура для чого зараз виробляється.

Більше про новий Стандарт початкової освіти читайте в нашій статті “Уряд затвердив новий Стандарт початкової освіти: Що це означає”.

Нагадаємо, у 2017/2018 навчальному році 100 українських шкіл пілотують новий Державний стандарт початкової загальної освіти.

Читайте також інтерв’ю “Нової української школи” із співавтором Стандарту Романом Шияном.

“Нова українська школа”

Фото: автор Syda_Productions, Depositphotos


Обговорення