Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Листопада 2023

В Україні готові внести зміни, які стосуються мов нацменшин, до Закону про освіту

Україна може ухвалити рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про національні меншини вже в листопаді цього року. Однак лише як пункт умов Європейського Союзу, а не виконання ультиматумів інших держав.

Про це у межах Єдиного телемарафону розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Нещодавно Президент України Володимир Зеленський підписав закон про національні меншини. Його ухвалення було однією з вимог Єврокомісії до України як кандидата в ЄС.

Крім того, Президент зазначив, що Україна готова й надалі рухатися в питанні забезпечення прав нацменшин, а керівник Офісу президента Ігор Жовква наголосив, що рекомендації Венеціанської комісії щодо цього закону можуть ухвалити вже в листопаді 2023 року. Частина цих змін, зокрема, стосуються й освіти. Наприклад, згідно з документом, Уряд України має забезпечити школи таких нацменшин навчальними посібниками їхньою мовою.

“Якщо говорити про питання освіти, ми готові. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про певні зміни”, – додав Ігор Жовква.

Однак він наголосив, що рішення направлене на виконання рекомендацій Венеціанської комісії, “а не “хотілок” тієї чи тієї держави”.

За даними порталу “Інтерфакс-Україна”, мова йде про Угорщину. Адже прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ще у вересні заявив, що його держава не підтримуватиме Україну в жодному питанні міжнародних справ, “поки мовні права етнічних угорців там не будуть відновлені”.

За його словами, в Україні нібито сьогодні обмежені права близько 150 000 етнічних угорців. Особливо, на його думку, це стосується використання рідної мови в освіті.

Раніше ми розповідали, що українські випускники зможуть скласти НМТ-2024 мовою національних меншин.

Титульне фото: Профспілка працівників освіти і науки України


Обговорення