Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Вересня 2024

В Україні на заклади, де цілодобово проживають діти, чекають перевірки: що відомо

Національна соціальна сервісна служба проведе перевірки у всіх закладах освіти, де мешкають діти на цілодобовій основі.

Відповідне доручення опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики.

Причиною такого рішення стало повідомлення про можливі факти насильства над дітьми в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині.

Усі діти мають навчатися і зростати в безпечному просторі. У зв’язку з тим, я доручила Нацсоцслужбі провести перевірки в усіх таких закладах, де цілодобово живуть діти, з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав”, – повідомила міністерка у дописі.

Для цього, за її словами, служба також розробила спеціальний опитувальник, щоб в екологічний спосіб виявляти порушення, не травмуючи почуття дітей.

Крім цього, Оксана Жолнович закликала “збільшувати кількість сімейних форм виховання в громадах та розвивати інклюзивні класи і спеціальні класи в загальних школах, щоб за освітньою послугою не треба було звертатися далеко від дому, і щоб вона не надавалася з необхідністю проживати весь час у школі”.

Нагадаємо, 28 вересня 2024 року Дмитро Лубінець, омбудсмен із прав людини, повідомив, що отримав інформацію щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області.

Серед вихованців закладу:

  • діти-сироти;
  • діти з особливими освітніми потребами;
  • позбавлені батьківського піклування та ті, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Діти скаржилися, що їм систематично говорили: “Ти нікому не потрібен/-а”, “Твої батьки алкаші”, “Ти хворий/-а”, “З тебе нічого доброго не вийде”. Ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до “хворих”, недієздатних – “у них діагноз, вони неадекватні” унеможливлювало їх подальший розвиток та реабілітацію”, – розповів Дмитро Лубінець.

За результатами моніторингово візиту з’ясували, що впродовж року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами та скаргами на умови утримання та поведінку працівників закладу до Національної поліції, місцевої служби в справах дітей та департаменту освіти, проте жодного реагування не було.

Омбудсмен повідомив, що за наслідками реагування відкрили кримінальне провадження, зокрема, за підозрою в сексуальному насильстві за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України. Дітей, які надали свідчення, перемістили із закладу в безпечне місце.

Самого керівника навчально-реабілітаційного центру відсторонили від роботи на час перевірки.

Читайте також:Попередження та протидія булінгу в закладах освіти: алгоритм взаємодії від МОН

Фото ілюстративне: Укрінформ


Обговорення