Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Березня 2024

В Україні планують розширити програму “Муніципальна няня”

Програма “Муніципальна няня” може стати прототипом для майбутніх дитсадків сімейного типу, над впровадженням яких зараз працює Міністерство освіти і науки України.

Про це в інтерв’ю “Українському радіо” розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, передає “Укрінформ”.

Вона розповіла, що наявна кількість закладів дошкільної освіти в Україні не покриває всіх потреб громадян і зараз існує дефіцит місць у дитячих садочках (зокрема, для дітей з ООП). Саме тому з 2019 року в країні діє програма “Муніципальна няня”, відповідно до якої батьки дитини до 3 років можуть укласти угоду або договір з фізичною або юридичною особою-підприємцем, яка надає послуги з догляду за дитиною та її виховання.

Оксана Жолнович зауважила, що торік послугою “Муніципальна няня” скористалися близько 1,5 тисячі українців. Цьогоріч Мінсоцполітики очікує на розширення програми. Зокрема, через те, що у 2023 році няням підвищили компенсацію до рівня мінімальної. А зараз їм планують дозволити доглядати не лише одну дитину, а дві-три.

“Тож ми цього року подумали, що варто дати можливість таким няням доглядати до трьох дітей. І три мінімальні зарплати – це вже гідний дохід“, – зауважила Жолнович.

Вона також зазначила, що зараз фахівці працюють над:

  • механізмами й вимогами до приміщень, де дозволятиметься надавати такі послуги;
  • механізмами захисту батьків і самих нянь;
  • розрахунком необхідної кількості таких нянь.

Міністерка також наголосила, що пріоритетно таку послугу надаватимуть для внутрішньо переміщених осіб, аби допомагати цим жінкам виходити на роботу.

Крім того, за її словами “Муніципальна няня” може стати перехідною ланкою до впровадження дитсадків сімейного типу й прототипом для них.

“Там вимоги дуже складні, дуже специфічні умови, потрібно ліцензії брати. А це така перехідна ланка, яка дає змогу більш гнучко підходити до догляду за дітьми”, – сказала вона.

Читайте також: Підвищення заробітної плати вихователів, доступ до освіти та безпека в садочках: у МОН презентували стратегію дошкільної освіти до 2030 року”.

Титульне фото: “Тотоша”


Обговорення