Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Червня 2024

Велосипедний травень–2024: учні та вчителі під час челенджу здійснили понад 67 тисяч велопоїздок

У першому в Україні челенджі “Велосипедний травень-2024” взяли участь учні та вчителі понад 100 шкіл з різних регіонів країни. Загалом протягом травня діти й дорослі 67 794 рази приїхали велосипедом до своїх закладів освіти.

Про це розповіли автори проєкту – U-Cycle (ГО “Асоціація велосипедистів Києва”).

За словами організаторів, метою челенджу “Велосипедний травень-2024” є популяризація велоруху й велосипеду як транспортного засобу. Зокрема, щоб:

  • розвивати сталу шкільну мобільність у громадах;
  • заохотити дітей і дорослих до здорового та активного способу життя;
  • підвищити їхню обізнаність із безпеки руху на велосипеді та участь у дорожньому русі.

“Попри війну така активність з боку учнів і освітян показала, що запит на велосипедний рух в Україні великий. Освіта з безпеки руху на велосипеді може допомогти врятувати та зберегти життя українських дітей, які дедалі частіше вибирають для пересування велосипеди й самокати”, – розповіли в U-Cycle.

Під час челенджу в школах також відбувалися:

  • теоретичні й практичні уроки з безпеки руху на велосипеді;
  • тренінги з домедичної допомоги;
  • велоекскурсії;
  • велопробіги;
  • і навіть математичний велоквест.

Фото й відео із заходів заклади освіти публікували в соцмережах під хештегами #велосипеднийтравень і #велосипедомдошколи.

Так, за результатами челенджу, на звання “Найвелосипедніша школа” претендує 101 заклад освіти. Загалом, на момент старту проєкту, взяти участь у конкурсі виявили бажання 225 шкіл. Утім, через початок дистанційного навчання або безпекові загрози заклади освіти не змогли завершити челендж.

А в номінації “Веломентор / Веломенторка року” беруть участь 49 осіб – учителів, активних батьків, поліціянтів, велосипедних активісток і навіть старшокласниць, які стали наставницями з безпеки руху та культури їзди на велосипеді для школярів і провели для них заняття.

Загалом до всеукраїнської мережі веломенторів вже долучилися 80 осіб із різних областей України. Наймолодшою наразі є 15-річна учениця київської школи. Доєднатися до руху веломенторів також можуть усі охочі. Це можна зробити за посиланням.

Оголошення результатів та церемонія нагородження переможців всеукраїнського челенджу “Велосипедний травень” відбудеться в День без авто, 22 вересня 2024 року, під час Європейського тижня мобільності.

Крім того, для освітян і освітянок доступний безплатний онлайн-курс з підвищення кваліфікації “Як стати веломентором: усе про велосипед і безпеку руху“. А також навчально-методичні матеріали на онлайн-платформі “Велосипедом до школи”. Зокрема, там можна знайти:

  • відео;
  • посібники;
  • рекомендації зі створення навчального інтерактивного майданчика з безпеки руху тощо.

Читайте також: ““Велосипедом до школи”: для вчителів і учнів доступні навчальні матеріали про безпеку руху”.

Титульне фото, фото в тексті й відео: U-Cycle (ГО “Асоціація велосипедистів Києва”)


Обговорення