Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Серпня 2022

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт проти цькування на роботі

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №5748, який забороняє принижувати честь і гідність працівника на робочому місці – мобінг.

Про це повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти освітнього комітету ВР Юлія Гришина, яка є однією з авторів документу.

Щоб законопроєкт набув чинності, він має пройти друге читання.

У пояснювальній записці йдеться про те, що мета законопроєкту – захистити учасників трудових відносин від різних форм мобінгу і встановити адміністративну відповідальність за такі дії. 

За словами Юлії Гришиної, на законодавчому рівні мобінг визначатиметься, зокрема, у таких формах:

  • економічний тиск – нерівна оплата праці, а також безпідставне позбавлення частини виплат, зокрема премій, бонусів тощо;
  • психологічний тиск – створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і завдань між працівниками;
  • створення ворожої та образливої атмосфери – ізоляція співробітника від трудового колективу, зокрема йдеться про зміну місцеперебування робочого місця, незапрошення на зустрічі та наради, в яких зазвичай бере участь співробітник, перенесення робочого місця в непристосовані для цього місця тощо.

Законопроєкт зобов’язує роботодавця вживати необхідних заходів, аби співробітники були в безпеці й аби захистити їхнє фізичне та психічне здоров’я, а отже:

  • здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці;
  • провадити інформаційні, навчальні та організаційні заходи;
  • розробити процедуру надання психологічної допомоги та підтримки людей, постраждалих від мобінгу.

Щодо відшкодування:

  1. якщо мобінг став причиною погіршення (ушкодження) здоров’я працівника, роботодавець повинен відшкодувати усі витрати на лікування;
  2. працівник матиме право отримати моральну компенсацію внаслідок цькування на роботі “у разі, якщо порушення його прав, зокрема внаслідок дискримінації / мобінгу призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя”. 

“Наступний крок – ухвалити законопроєкт, який передбачає покарання за вчинення цькування на роботі. За ці дії мають бути жорсткі штрафи. Адже, як показує практика, мобінг може призвести не лише до психологічної напруженості чи депресії, а навіть до самогубства”, – написала Гришина.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – inesbazdar, Depositphotos


Обговорення