Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Травня 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про початкову загальновійськову підготовку в школах

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11092 про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки, яку проводитимуть у школах і закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Відповідне рішення підтримали 297 парламентарів.

Про це повідомили голова Комітету освіти, науки та інновації ВР Сергій Бабак і член комітету Роман Грищук.

“Зараз існують два поняття, що визначають систему підготовки, – допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать одне одному. Законопроєкт об’єднує ці два поняття, тобто усуває колізію”, – пояснив Роман Грищук.

Тобто замість допризовної підготовки в Україні запровадять також початкову загальновійськову підготовку (дисципліна “Захист України” й військово-патріотичне виховання), яку проводитимуть:

  • у школах для учнів старших класів;
  • у закладах професійної (професійно-технічної) освіти;
  • у закладах фахової передвищої освіти.

Як розповів Сергій Бабак, таке рішення дасть змогу трансформувати підготовку учнів і учениць відповідно до вимог воєнного і повоєнного часу.

За словами Романа Грищука, законопроєкт містить низку змін до законів “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про оборону України”, “Про освіту” і “Про основи національного спротиву”. Зокрема:

  • запровадження модульної системи викладання для учнів (кожен модуль – окрема важлива тема);
  • оновлення програми “Захисту України”, зокрема, скасування застарілих тем, як-от стройова підготовка;
  • скасування розділення дівчат і хлопців під час вивчення предмета “Захист України” й обмежень для навчання жінок у закладах вищої освіти, які хочуть викладати предмет;
  • акцент на розуміння важливості захисту своєї країни та вивчення нових технологій, які використовують у сучасній війні;
  • можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета “Захист України” або окремих модулів.

Раніше міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів, що для українських старшокласників і старшокласниць повністю переписали освітню програму дисципліни “Захист України”. Зокрема, звідти прибрали все, що стосувалося радянського підходу.

Ми також публікували докладний матеріал про те, як зміниться викладання “Захисту України” найближчим часом. Ознайомитися з ним можна за посиланням.

Титульне фото: M&M Photography, Стрий


Обговорення