Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Жовтня 2023

Відомі імена переможців Global Teacher Prize Ukraine

У 2023 році на Global Teacher Prize Ukraine відзначили п’ятьох переможців і переможниць – усі вони отримали грант в один мільйон гривень.

Про те, хто переміг у конкурсі, повідомляє “Освіта 24”.

У номінації “Дошкілля”, яку цього року ввели вперше, перемогла Вікторія Душина, вихователька закладу дошкільної освіти з Харкова. У день повномасштабного вторгнення Росії в Україну освітянка, за її словами, поспілкувалася з мамою телефоном о 5 ранку, зібралася та пішла з дітьми у свій дошкільний заклад у Харкові. Там вона проживала три тижні. Пізніше вихователька евакуювалася до одного з селищ, де продовжила роботу й створила клуб для дітей-переселенців, а згодом повернулася до Харкова й продовжила роботу з вихованцями онлайн.

У номінації “Вибір серцем” перемогу здобула Катерина Якушевська, яка працювала логопедом у закладі дошкільної освіти №103 у Миколаєві до 23 лютого 2022 року. Невдовзі після початку повномасштабної війни садочок зруйнувала російська ракета – наразі його відновлюють. Після цього Катерина Якушевська почала працювати в місцевому шпиталі, де допомагає пораненим захисникам відновлювати мовлення й пам’ять. За її словами, специфіка цих занять така сама, як і під час роботи з дітьми.

У номінації “Незламність” перемогла Лариса Фесенко із села Лісна Стінка (Харківщина). Вона була директоркою і вчителькою англійської мови в “Лісотехнічному ліцеї” Курилівської сільської ради. 24 лютого 2022 року жінка вийшла на роботу й координувала дії вчителів. Після окупації вона відмовилася співпрацювати із загарбниками. Учні й учителі навіть змогли закінчити навчальний рік за українськими програмами, адже окупанти навідувалися в село не дуже часто. Однак Ларисі Фесенко довелося пережити зраду колег і провести 45 діб в російському полоні, де її постійно допитували. Освіятнка втекла з ув’язнення в ніч деокупації Куп’янська. Зараз вона керує відбудовою школи й продовжує навчати дітей онлайн.

У номінації “Новатори” перемогу здобув Максим Гвоздецький із Запоріжжя. Він 9 років викладає фізику – і робить це в новаторський спосіб. Зокрема, почав створювати ролики із героями популярних фантастичних фільмів і коміксів: Дартом Вейдером, Суперменом, Месниками – за навчальною програмою для учнів 7-9 класів. Максим Гвоздецький створив чимало таких відео, які демонструють, що фізичні явища оточують людей постійно, і планує продовжувати таку роботу.

У номінації “Молодий вчитель” переміг 23-річний Петро Сітек, який викладає громадянську освіту в “Школі вільних та небайдужих” (Львів). У роботі вчитель використовує дебати, квести та інші активності, мультимедійні презентації, створює для учнів умови, які дозволяють їм сміливо виявляти будь-які емоції. Його підхід заснований на повазі до думки молоді, рівному спілкуванні.

“Вчителі виховали справжніх героїв – патріотів своєї Батьківщини, найкращих із найкращих. У складних, часом надзвичайних, небезпечних умовах, ви продовжуєте навчати та виховувати нові покоління українців. Тих, хто будуватиме майбутнє нашої держави. Тих, хто прославлятиме Україну розумом, талантом, винахідливістю і незламним духом. Це справді важлива та відповідальна місія”,наголосив під час церемонії нагородження Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадуємо, що реєстрація на конкурс “Учитель року-2024” триватиме до 16 жовтня.

Фото: Урядовий портал


Обговорення