Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Серпня 2018

Відтепер групи подовженого дня в школах створюватимуть за новими правилами

Чинності набув новий порядок створення груп подовженого дня у школах.

Відповідний документ зареєстрований в Мін’юсті та опублікований в “Офіційному віснику України” від 31 серпня. повідомили на сайті МОН.

Якщо раніше групи можна було комплектувати з учнів щонайменше 4-х вікових категорій, то зараз різниця у віці учнів однієї групи не може перевищувати 2-х років. Водночас, у сільській та гірській місцевостях, де дітей підвозять до школи автобусами, можна створювати групи з учнів різного віку.

Перебувати в групі подовженого дня учні мають не більш як 6 годин на день. Вони мають включати:

  • прогулянки на відкритому повітрі тривалістю не менш як півтори години для учнів початкових класів;
  • харчування тривалістю не менш як 30 хвилин;
  • виконання домашніх завдань (за наявності) тривалістю не більше 1 години;
  • проведення спортивно-оздоровчих занять тривалістю не менше 1 години;
  • фізкультхвилинки та гімнастику для очей через кожні 15 хвилин заняття для учнів початкових класів.

Щоб створити групу, батьки мають письмово звернутися до засновника школи, який і ухвалює відповідне рішенння. Зараховувати дітей до груп можна протягом всього навчального року.

Наповнюваність групи подовженого дня не повинна перевищувати 30 дітей. Меншу граничну кількість учнів в групі може встановити директор, погодивши це рішення з засновником.

Окрім того, тепер школи можуть створювати інклюзивні групи. В інклюзивних групах може бути до 30 дітей, однак кількість учнів з особливими освітніми потребами там має бути такою:

  • 1-3 – з числа дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, затримкою психічного розвитку, зниженим зором чи слухом, легкими інтелектуальними порушеннями тощо;
  • не більш як 2 – з числа дітей сліпих, глухих, з тяжкими порушеннями мовлення, у тому числі з дислексією, розладами спектра аутизму, іншими складними порушеннями розвитку або тих, хто пересувається на візках.

Наповнюваність спеціальної групи має бути від 6 до 12 учнів, залежно від нозології.

Ознайомитись із порядком детальніше можна в документі нижче.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Фото: автор – ArtsyBee, Pixabay


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.